Subota, Prosinac 15, 2018

Jesmo li bili na vlastitom vjenčanju?

• Petak, 07 Ožujak 2014 00:00
  • Napisao/la  Anela Todorić

Sretan dan, jednom u životu, dvoje zaljubljenih odlučno stupaju u brak. Godinu dana prije samog dana, potrebno je pronaći restoran, dobar bend, cvijeće, pozvati rodbinu, prijatelje. I na kraju svećenika koji će se prilagoditi, jer je do njega lakše doći. Nastaje sveopća panika oko vjenčanice, oko odijela, oko pozivnica, obilaska rodbine…Punih godinu dana se priča i priprema jedno vjenčanje. Mladenci dođu u crkvu i obred započinje:

SVEĆENIK: Jeste li ovamo došli bez prisile, da slobodno i posve svjesno sklopite ženidbu?

MLADENCI: Jesmo

SVEĆENIK: Jeste li spremni u braku za cijeloga svog života jedno drugo ljubiti i poštovati?

MLADENCI: Jesmo

SVEĆENIK: Jeste li spremni s ljubavlju od Boga primiti djecu i odgajati ih po zakonu Krista i njegove Crkve?

MLADENCI: Jesmo

Koliko je vjenčanih čulo ovo što nas je svećenik upitao taj dan?
Koliko vjenčanih ove riječi čuje prvi put?

Koliko ih zna napamet privolu kojom se obećavaju jedno drugom pred Bogom?
Jesmo li svesni zavjeta i što radimo kad ga kršimo?

PRIVOLA

Ja, ..., uzimam tebe, ..., za svoju suprugu/a i obećavam ti vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti i da ću te ljubiti i poštovati u sve dane života svoga.
Tako mi pomogao Bog, Blažena Djevica Marija i svi sveci Božji.

Ako smo rekli, jesmo spremni smo, pa se odvojili za nekoliko godina, znači lagali smo. Ako smo rekli u dobru i u zlu, pa otišli jer smo s vremenom shvatili da smo ipak različiti, lagali smo. Ako smo rekli da ćemo s ljubavlju primiti od Boga djecu, pa odlučili po svom, hoćemo li uopće imati djecu, opet smo lagali. I nakon nekoliko godina takav brak postaje zatvor. Razumijevanje, poštivanje, davanje postaju strane riječi. Sve više mladenci postaju samci u braku, svaki sa vlastitim hobijima. Jedini razgovor između njih su svađe, optužbe i okrivljivanje jedno drugog za uništavanje života. Na kraju ide rastava. Zašto? Jer se često ne zna što znači sakrament ženidbe. Mladenci ne znaju u što se upuštaju kad lažu Bogu. Može li brak biti uspješan, temeljen na lažima.? Može li se sakrament kojeg je ustanovio Bog živjeti bez Boga. Što uopće znači voljeti nekoga? Ako stojiš pred Bogom i misliš kako nećeš trpjeti, ako će te bračni drug ponižavati, ako će jednog dana zapasti u neke probleme, ako se neće uvijek slagati s tobom, ako te više neće gledati onim istim žarom…, bolje se ne upuštaj. Brak je osmislio Bog, ne čovjek. Brak bez Boga je obezglavljen brak. Teško je živjeti s nekim sadašnjost, a razmišljati što će biti ako bude, u budućnosti. Brak nije strah, brak nije kalkulacija, brak je čista ljubav. Bezgranična, koja prašta, koja daje, koja nikada ne napušta, koja cijeni, poštiva, vidi lijepo u ružnom, gleda svoga muža/ženu istim pogledom bez obzira u kakvom stanju bio, spašava nemoguće. Ako iz takve ljubavi izlazi novi život, nemoguće je da bude nesavršena. Ako voliš na vjenčanju, onda je to sigurno za cijeli život. Takva se ljubav ne gasi za nekoliko godina, traje do smrti.

Onaj tko voli, ne razmišlja nikada o situacijama koje bi ga natjerale da ode iz braka. Ljubav sve podnosi, nikada se ne osvećuje. Onaj koji voli ostaje vjeran onome koji ga napušta.
Često se dogodi da se u brak umiješa treća osoba koja ti odvede tvoju ljubav. To je ono zlo za koje smo rekli da smo spremni. Onomu koji voli, ostaje nada da će molitvom i ustrajnošću spasiti svoju polovicu koja je odlutala. Onaj koji voli, štiti djecu, uči ih da vjeruju u brak, da osuđuju djela, ne ljude. Onaj koji voli njeguje dječju ljubav prema oba roditelja. Tako Isus voli svoju Crkvu. Koja žrtva je veća od one Njegove za svoju Crkvu. Tako Isus želi da volimo svoj brak, dajući sebe, a ne tražeći za sebe.

Zato, oni koji tek ulaze u novi život neka promisle daju li se jedno drugom u ljubavi, zbilja bez prisile, ili samo zato jer je vjenčanje u crkvi romantično, jer to svi rade.

Mi koji smo u braku, promislimo još jednom što znači sakrament ženidbe. Pokušajmo se ponovo vratiti u taj dan i prisjetiti se onoga što smo čuli, odnosno nismo čuli i obnovimo naše bračne zavjete. Kad bi svatko od nas ulagao u brak onoliko brige koliko u samu organizaciju vjenčanja, možda bi se mnogi uspjeli sačuvati. Vrijeme je korizme, prilika da se vratimo jedni drugima kroz svakodnevnu molitvu. Uključimo našu djecu u molitvu. Zavežimo svoju obitelj trajno za Svetu obitelj, jer je obitelj vrijednost

Žene neka se pokoravaju svojim muževima kao Gospodinu, jer je muž glava žene kao što je i Krist glava Crkve – on, Spasitelj svoga Tijela!« (Ef 5,22-23 »Muževi, ljubite svoje žene kao što je i Krist ljubio Crkvu i sam sebe predao za nju« (Ef 5,25).
»Zato će čovjek ostaviti oca i majku te prionuti uz ženu svoju, i bit će oni samo jedno tijelo« (Ef5,31).

Učinimo ovo što Bog traži od nas, brak vrijedi svakog napora i odricanja.

Božji blagoslov svima

Pročitano 2210 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 28 Rujan 2014 15:36