Nedjelja, Prosinac 17, 2017
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Papa: I mi, poput Tome, želim susresti Isusa blagog i milosrdnog

  • Ponedjeljak, 13 Travanj 2015 00:00
  • Napisao/la  uredništvo

Kao što je apostol Toma, nakon prvotnog otpora i nemira, na koncu došao do vjere i našao se pred „Mesijom punim blagosti, milosrđa i nježnosti“, tako i mi iz dubine srca želimo susresti Isusa blagog, milosrdnog i nježnog, jer znamo, duboko u srcu, da je on doista takav – središnja je to poruka današnjeg Papinoga podnevnog nagovora pred molitvu Kraljice neba.

Govoreći o Tominom iskustvu susreta s Isusom nakon što nije mogao povjerovati da su ga učenici vidjeli živoga, Papa je istaknuo da upravo po znakovima Isusove muke Toma dolazi do punine uskrsne vjere. U spasonosnom dodiru Isusovih rana – objasnio je Papa – Toma obznanjuje vlastite rane, boli i poniženja, a u mjestu čavala pronalazi odlučujući dokaz da je voljen, željen i shvaćen.

U osobnom susretu s Kristovim milosrdnim strpljenjem – ustvrdio je nadalje papa Franjo – Toma shvaća značenje Isusova uskrsnuća i – u trenutku preobražen – ispovijeda svoju punu i potpunu vjeru u njega, govoreći: „Gospodin moj i Bog moj“. Kao što je bilo s njim, tako je i s nama – rekao je Papa. Pozvani smo razmatrati u Isusovim ranama Božje milosrđe, koje nadilazi sve ljudske granice i svjetlom probija tamu zla i grijeha. Osobito prigodno vrijeme za to – podsjetio je Sveti Otac – skora je izvanredna Sveta godina milosrđa.

Izmolivši s vjernicima Kraljice neba, Sveti je Otac je pozdravio hodočasnike, uključujući skupinu služavki maloga Isusa iz Hrvatske. Posebno je istaknuo vjernike istočnoga obreda – bilo katolike, bilo pravoslavne ili druge – koji prema Julijanskom kalendaru danas slave Uskrs. „Χριστός ἀνέστη“ – čestitao im je Papa. Na koncu je još jednom pozdravio armenske vjernike, koji su, zajedno s tri patrijarha i brojnim biskupima, sudjelovali na današnjoj misi u Bazilici sv. Petra te okupljene otpustio svojim redovitim pozdravom.

 

Izvor: radio Vatikan

Pročitano 1420 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 13 Travanj 2015 07:13

Odabrano

Pronađite nas na facebooku