Subota, Veljača 16, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Gradonačelnici u Francuskoj odbijaju vjenčavati istospolne parove

  • Nedjelja, 23 Lipanj 2013 14:09
  • Napisao/la  Uredništvo

Gragonačelnik se ne boji ni novčane kazne, ni zatvora ni smjene. „Ako treba idem i na giljotinu!“, kaže Jean-Michel Colo. „Nikome ne dajem lekcije, nikoga ne potičem da slijedi moj primjer, ali ne ću primjenjivati jedan nezakonit zakon.“ Prefektu je poslao obavijest da se u njegovoj općini ne će slaviti nikakva istospolna vjenčanja. Svi članovi gradskog vijeća su na njegovoj strani.

„Le Figaro“ od 10. i od 19 lipnja javlja:

Jean-Michel Colo, gradonačelnik općine Arcangues pored Biarritza, odbio je vjenčati dvojicu muškaraca i primio već 1500 pisama podrške. Homoseksualni par prijeti sudskom tužbom. Gragonačelnik se ne boji ni novčane kazne, ni zatvora ni smjene. „Ako treba idem i na giljotinu!“, kaže Jean-Michel Colo. „Nikome ne dajem lekcije, nikoga ne potičem da slijedi moj primjer, ali ne ću primjenjivati jedan nezakonit zakon.“

 

Dvojica pedesetogodišnjaka koji se vole već 16 godina ostaju uporni. „Već deset godina imamo zajedničku kuću u ovom mjestu. „Želimo se vjenčati jer se volimo, ali i zbog mirovine i zbog nasljeđivanja dobara u slučaju smrti.“ Htjeli su da to bude 15. kolovoza, na dan kada su se zaljubili.

 

Gradonačelnik Colo, koji ima 60 godina od kojih je 30 godina proveo radeći na općini, primio je par koji se želi vjenčati. Kaže da su simpatični, dobro odgojeni i korektni. Objasnio im je da nije nikakav „homofob“, ali da se zbog njihovog zahtjeva osjeća jako neugodno. „Mojih sedam pomoćnika i ja ne ćemo sudjelovati u toj maskeradi“.

 

Glasnogovornica vlade Najat Vallaud-Belkacem objasnila je da se Colo izlaže teškim sankcijama: do pet godina zatvora i 75.000 eura kazne. Može biti i suspendiran ili smijenjen. Gradonačelnik nije zabrinut: „Zar će ići tako daleko da od mene naprave žrtvu?“

 

Potporu mu pruža kolektiv „Gradonačelnici za djecu“ koji ima više od 20.100 potpisa izabranih državnih službenika protiv homoseksualnog braka. „Spremni smo preuzeti troškove advokata koji će ga braniti“, kaže Franck Meyer, glasnogovornik kolektiva. Mi poštujemo gradonačelnike koji će vjenčavati istospolne parove, no to poštovanje mora biti obostrano. Mora se poštovati one koji odbijaju „promjenu civilizacije“ koju nameće ovaj zakon. Treba poštovati slobodu njihove savjesti.

 

Kolektiv „Gradonačelnici za djecu“ predviđa da će se ova situacija ubrzo ponoviti i radi na priručniku koji će uskoro biti poslan gradonačelnicima. „Preporučamo prije svega raspravu unutar gradskih vijeća. Ako nijedan vijećnik nije sklon istospolnom braku, to treba uzeti u obzir. Postoji mogućnost da to umjesto gradonačelnika obavi prefekt. „No što učiniti kada vlada nije spremna na razgovor? Hoće li te gradonačelnike slati u zatvor? To može samo naštetiti demokraciji“.

 

Sličnu situaciju nalazimo u gradiću Mésanger u blizini Nantesa. Gradonačelnik Jean-Yves Clouet i njegovih osam vijećnika izražavaju priziv savjesti. Vjenčati se žele dvojica četrdesetogodišnjaka. Jedan je Amerikanac, drugi Parižanin. Žele posvojiti dijete…. Gradonačelnik se pita nije li provokacija činjenica da se žele vjenčati baš u tom malom ruralnom i konzervativnom gradiću.

 

http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2013/06/19/01016-20130619ARTFIG00631-un-nouveau-maire-refuse-de-celebrer-un-mariage-gay.php

 

Pročitano 1541 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 28 Siječanj 2014 10:25

Odabrano

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet