Nedjelja, Prosinac 17, 2017

Obitelj, odgoj i odgovornost - ulagati u obitelj

• Ponedjeljak, 31 Listopad 2011 22:52

Ulaganje u obitelj je ulaganje u budućnost. Podupiranjem roditelja koji žele imati više djece država prvenstveno iskazuje svoju pravednost i sposobnost dugoročnog razmišljanja i ulaganja. Razlog tome je što roditelji koji danas imaju više od dvoje djece osiguravaju ekonomsku održivost hrvatskog društvo za dvadeset godina.

Za dvadesetak godina njihova djeca će svojim radom privređivati mirovine za svoje roditelje – dvoje radno aktivne djece za dva umirovljena roditelja, ali i za još dvoje umirovljenika koji svoje vrijeme i novac nisu ulagali u djecu. Ova računica, iako pojednostavljena, pokazuje da je pravedno je i ekonomski opravdano, kao što drži Hrvatski rast, da hrvatska država pruža veću potporu kvalitetnim obiteljima s više djece.

Jedan od načina osiguravanja trajne potpore obiteljima s više djece je osiguravanje status roditelja - odgajatelja majci ili ocu s četvero ili više djece mlađe od 18 godina. Još prije 15 godina, 1996., Hrvatski je sabor, suočen s lošom demografskom situacijom 1996. godine, predložio i Nacionalni program demografskog razvitka prema kojem bi majke ili očevi s četvero ili više djece mogli dobiti pravni status roditelja - odgajatelja. Taj program, međutim, nikad nije zaživio.

U tom pronatalitetnom programu stajalo je da je status roditelja - odgajatelja dostupan ocu i majci, prema njihovoj odluci. Status bi mogao steći roditelj koji je državljanin Republike Hrvatske, ima najmanje četvero djece mlađe od 18 godina te u Republici Hrvatskoj ima prebivalište najmanje deset godina. Prava iz statusa roditelja odgajatelja mogla bi ostvariti osoba koja je nezaposlena, te ona osoba koja prema prihodima samostalnog rada ostvaruje dohodak manji od prosječne mjesečne plaće.

„Smatram da bi status roditelja - odgajatelja država trebala osigurati svakom roditelju sa četvero i više djece mlađe od 18 godina, bez obzira na to jesu li zaposleni ili nezaposleni i bez obzira na njihove prihode. Smisao ovog status nije samo financijsko podupiranje višebrojnih obitelji, iako svi znamo koliko je ono nužno, već isto tako omogućavanje kvalitetne i ekonomičnije brige o djeci. Sva istraživanja pokazuju da se, kad je jedan roditelj cijelo radno vrijeme posvećen odgoju i brizi o svojoj djeci, odmah ostvaruju brojne dobrobiti za cijelo društvo: smanjuje se pritisak na jaslice i vrtiće, smanjuje se potreba za zbrinjavanjem djece u dnevnom boravku, djeca imaju kontinuiranu potporu u učenju, smanjuje se nasilje u školama i opasnost od rizičnog ponašanje djece, mnogo je većio udio djece koja uspješno završavaju srednješkolsko i visokoškolsko obrazovanje“, izjavila je Željka Markić iz Hrvatskog rasta i zaposlena majka četvero djece.

Na Vladu se pokušalo apelirati i 2009., kada je predsjednica Udruge sa četvero ili više djece iz Splita poslala pismo iz kojeg izdvajamo sljedeće:

„U Hrvatskoj ima 28.026 obitelji sa četvero i više djece. Kad bi svaka majka u tim obiteljima dobila status majke – odgojiteljice i mjesečnu neto naknadu od samo 2.500 kn to bi godišnje iznosilo oko 840 milijuna kuna. Ovo ulaganje u obitelji možda izgleda kao veliki trošak za državu, posebno u ovo vrijeme globalne krize. Na duže staze ovo bi donijelo mnoge blagodati hrvatskoj državi (ne bi morala uvoziti strane radnike, više obitelji ostajalo bi u seoskim područjima koja su krajnje devastirana, oslabio bi se pritisak naseljavanja u 4-10 velikih gradova i svih problema koje to donosi) te bi se Hrvatska mogla kvalitetnije razvijati u gospodarskom, i prostornom smislu. Obitelji bi bile ohrabrene i mnoge mlade obitelji odvažile bi se imati četvero i više djece jer bi osjetile stvarnu, a ne deklarativnu potporu naše države.

femili5

Pozitivna diskriminacija obitelji

„Sa statusom majke ili oca odgajatelja mnogi bi se parovi odlučivali na više djece“, potvrdio nam je Miljenko Marić, dopredsjednik Udruge obitelji sa četvero i više djece Cetinskog kraja te nadodao zauzimanje ove udruge za pozitivnu diskriminaciju obitelji. „To bi značilo da se za svako rođeno dijete indeksno smanjuje vrijeme za odlazak u mirovinu što smatramo osnovom civilizacijskom, duhovnom i materijalnom podrškom majkama i obiteljima kao osnovi društva, zajednice, naroda i Crkve. Bez majki koje daju novi život, apsloutno je beznačajna svaka gospodarska, demografska i domoljubna politika“, naglasio je Marić.

Ova Udruga svojim djelovanjem pokušava i financijski pomoći obiteljima sa četvero i više djece te se organiziraju i mnoge akcije. Zato se Udruga, kako je istaknuo Marić, zalaže za to da se na županijskim i gradskim razinama omogući obiteljima s brojnom djecommanji doprinosi i povoljnije dobivanje uvjeta za zapošljavanje. Dodao je da bi se u državnim i gradskim institucijama - kao što su vrtići, jaslice, škole i sportski klubovi - trebalo omogućiti manje članarine i više osjećaja za obitelji s brojnom djecom.

Važan je odgoj djece

„Smatram da bi se država dugoročno okoristila većim brojem djece, jer su ona ta koja će nas u budućnosti hraniti, a povećao bi se natalitet i bruto društveni proizvod“, rekla nam je Lidija Ilčić, majka četvero djece. Iako je zaposlena i radi u školi, vjeruje da bi mnogim parovima sa četvero ili više djece olaknulo kad bi bar jedan roditelj provodio više vremena s djecom, a pritom dobivao plaću, čak i onu minimalnu.

Da bi status majke - odgajateljice pridonio kvaliteti odgoju djece i olakšavanju obiteljskog života, priznaje i Mirta Miletić, majka četvero djece, te ističe: „U periodu kada sam bila na porodiljnom dopustu, sva su djeca 'profitirala' jer sam mogla puno više vremena biti s njima. Moja prisutnost kod kuće im je bila iznimno važna, osobito u pripremi za školu, pisanju zadaća, osjećaju sigurnosti i blizine, ali i zajedničkom provođenju slobodnog vremena. Moja prisutnost je bila iznimno važna i u svim odgojnim fazama kroz koje su prolazili, tako da sam sretna kada danas vidim brojne pozitivne plodove.“

Međutim, zbog male porodiljne naknade od 1.660 kuna bila je prisiljena prekinuti porodiljni status. „Iz svega ovoga zaključujem da je mjera važna, ali da nije svejedno kolika će biti naknada jer će o tome ovisiti i hoće li obitelji, odnosno majke, uopće moći koristiti ovu mjeru, a da to ne dovede u pitanje funkcioniranje obitelji na području obiteljskih financija“, ustvrdila je Miletić.

Danas u Hrvatskoj, kako je pojasnio Mario Živković, voditelj Obiteljskog centra, živi oko 32 tisuće obitelji sa četvero djece, kojima je jedno dijete starosti 18 godina ili mlađe, ali ne bi svi roditelji s većim brojem djece zatražili status odgajatelja ili odgajateljice prema kojem bi im bilo i plaćeno.

Zalaganje za prijedlog zakona

femili6

Hrvatski rast zalaže se za prijedlog zakona koji bi jednom od roditelja četvero ili više djece omogućivao pravo na status roditelja - odgajatelja koji bi imao pravo na novčanu naknadu, mirovinsko i invalidsko osiguranje te zdravstveno osiguranje.

Takav prijedlog zakona Vlada Republike Hrvatske bi trebala predložiti, a Hrvatski sabor bi trebao prihvatiti poseban zakon koji regulira status roditelja - odgajatelja. Trebala bi se osigurati mjesečna naknada od neto iznosa 2.500 kuna, a to znači da bi se iz proračuna godišnje trebalo izdvojiti gotovo milijardu kuna. I to u slučaju ako svaka obitelji sa četvero ili više djece zatraži status roditelja - odgajatelja. Primjerice, za izgradnu autoceste Bosiljevo – Split utrošeno je 7,1 milijun eura po kilometru, a udaljenost je tristotinjak kilometara. Stoga, treba prijeći s riječi na djela, odnosno osigurati stvarnu potporu obiteljima koje žele imati više djece.

Pročitano 3455 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 23 Veljača 2014 14:30

Odabrano