Srijeda, Listopad 24, 2018
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Nagrada za promicanje obiteljskih vrijednosti u Hrvatskoj

  • Nedjelja, 28 Prosinac 2014 00:00
  • Napisao/la  uredništvo

Nagrada za promicanje obiteljskih vrijednosti biskupu Županu, Judith Riesman i Građanskoj inicijativi ‘U ime obitelji’

‘Nagrada za promicanje obiteljskih vrijednosti u Republici Hrvatskoj’ za 2013. dodijeljena je na blagdan Svetog Stjepana, 26. 12. 2014. , krčkom biskupu Valteru Županu – u kategoriji osobe i Građanskoj inicijativi ‘U ime obitelji’ (GI UIO) – u kategoriji organizacija.

Nagrada GI UIO je uručena Željki Markić i Nataliji Kanački, članicama organizacijskog odbora građanske inicijative U ime obitelji, nakon sv. mise u 11,00 sati, u Župi bl. Ivana Merza u Zagrebu.

Mons. Valteru Županu, krčkom biskupu, nagrada je uručena jučer navečer, u katedrali u Krku tijekom božićnog glazbenog scenskog djela “Veliko čudo u malome gradu” koje su izveli zborovi župe Krk.

Ovaj projekt udruga pokreće s ciljem da se nagrađivanjem zaslužnih pojedinaca i organizacija promiču najbolje prakse i primjeri onih koji su svojim djelovanjem, svjedočanstvom i rezultatima rada značajno utjecali na promicanje obiteljskih vrijednosti u Hrvatskoj.
 
Nagrada  se dodjeljuje u tri kategorije, a dobitnici 'Nagrade za promicanje obiteljskih vrijednosti u Republici Hrvatskoj' za 2013. su:
- za osobu – Mons. Valter Župan, krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj
- za organizaciju - Građanska inicijativa U IME OBITELJI
- za osobu iz inozemstva koja je djelovanjem ostvarila poseban doprinos promicanju obiteljskih vrijednosti u Hrvatskoj - Judith Riesman.
 
Nagradu čini reljef u bronci, na Biblijsku temu 'Bijeg u Egipat', dimenzija 30×30 cm, koji je izradila akademska kiparica Linda Milić Kršnjavi. 
 
Udruga je nagradu za osobu iz inozemstva koja je djelovanjem ostvarila poseban doprinos promicanju obiteljskih vrijednosti u Hrvatskoj prethodno uručila Judith Riesman tijekom njezinog boravka u Hrvatskoj u lipnju ove godine.

Ovaj projekt udruga je pokrenula s ciljem da se nagrađivanjem zaslužnih pojedinaca i organizacija promiču najbolje prakse i primjeri onih koji su svojim djelovanjem, svjedočanstvom i rezultatima rada značajno utjecali na promicanje obiteljskih vrijednosti u Hrvatskoj.

Dobre primjere učiniti vidljivijima javnosti

“Prepoznali smo potrebu da one dobre primjere i svjedočanstva života, rada i djelovanja pojedinaca ili organizacija koje čine zaista puno na području promicanja i zaštite braka i obitelji pomognemo učiniti vidljivijima široj javnosti”, kazao je Krešimir Miletić, predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti Blaženi Alojzije Stepinac.

“Osjećamo posebnu zahvalnost prema svima koji su ulagali i koji ulažu svoje vrijeme, znanja, iskustvo i ljubav u promicanje i zaštitu braka i obitelji. Vjerujemo da će nagrađivanje tih pojedinaca ili organizacija, kao i njihov primjer i svjedočanstvo, biti dodatno ohrabrenje, poticaj i motivacija za mnoge druge da promiču i štite obiteljske vrijednosti.”

Referendum o braku – kruna dugogodišnjeg nastojanja mnogih

Komentirajući nagradu u kategoriji organizacije, koju je dobila Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’, Miletić je kazao:

“Prvi referendum o ustavnoj definiciji braka na kojem su birači odlučili da u Ustav RH uđe odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca – na jedan poseban način je kruna dugogodišnjeg nastojanja mnogih u zaštiti braka i obitelji u Hrvatskoj. Posebnu vrijednost i doprinos ove inicijative vidimo u tome što je za ovako važno pitanje uspjela umrežiti, povezati i organizirati brojne dionike, kao i više od 6.000 volontera te omogućiti svim biračima u Republici Hrvatskoj da na najdemokratskiji način – referendumom – unatoč snažnim otporima vladajuće političke opcije i dijela medija – odluče o tome na koji način žele urediti pitanje braka u Republici Hrvatskoj.”

Sama nagrada je reljef u bronci akademske kiparice Linde Milić Kršnjavi i prikazuje bijeg Svete Obitelji u Egipat.

“Ovu temu smo odabrali upravo zato što je ta stvarnost iz života Svete obitelji uvijek aktualna, a toga smo na poseban način svjesni i u Hrvatskoj. Obitelj je ugrožena i napadnuta, vodi se jedan otvoreni rat na duhovnoj razini protiv braka i obitelji, začeća, ljudskog života, djeteta, žene i muškarca, istine o čovjeku” kazao je Miletić govoreći o simbolici ovog motiva.

“Sveta Obitelj koja mora pred Herodom skloniti se u Egipat je slika svakoga od nas, svake naše obitelji danas. No, u pustinji, iako u progonstvu – imamo sve. Tamo gdje su Josip, Marija i Isus – prisutna je punina. Zato smo kroz ovaj motiv željeli posebno istaknuti da i danas postoje osobe koje štite, zagovaraju i promiču obitelj i kojima želimo zahvaliti za njihov trud, žrtvu i rad u korist svih nas, a na poseban način u ime naših obitelji” istaknuo je Krešimir Miletić.

Pročitano 2688 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 18 Veljača 2015 08:57

Odabrano

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet