Petak, Listopad 20, 2017

Bl. Alojzije Stepinac

• Subota, 01 Veljača 2014 09:00

Rođen 8.svibnja 1898. godine, u selu Brezariću u župi Krašić. Odmah slijedećeg dana, 9.svibnja kršten je imenom Alojzije Viktor. Bio je peto od osmero djece Josipa i Barbare rođ. Penić. Nakon osnovnog školovanja u Krašiću, u rujnu 1909. dolazi u Zagreb i kao pitomac Nadbiskupskog orfanotrofija pohađa Gornjogradsku gimnaziju. Navršivši osamnaestu, Alojzije je pozvan u vojsku. 1917. godine nalazi se na talijanskom bojištu kao zastavnik, a kasnije poručnik. 1918. godine pao je u talijansko zarobljeništvo. Nakon što je demobiliziran 1919. upisuje Agronomski fakultet u Zagrebu. Stepinčev put do svećeništva bio je pod znakom duga sazrijevanja i odlučivanja. Razočaravši se primjerom nedostojnih svećenika, odustao je od svećeničkoh poziva te odlučio raditi na zemlji kao poljoprivrednik. 1924. je ipak prevagnula odluka za svećeništvom i on odlazi u Rim na studij. Studirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijani od 1924. do 1931. gdje je postigao doktorat iz filozofije i teologije. Za svećenika je zaređen u 33. godini života, 26.listopada 1930. Stepinac se 1931. vraća u Zagreb, te se želio posvetiti dušobrižništvu u župi. No, nadbiskup Bauer ga uzima za ceremonijara i djelatnika Nadbiskupskog duhovnog stola. Tri godine kasnije papa Pio XI. imenuje ga nadbiskupom koadjutorom s pravom nasljedstva za Zagrebačku nadbiskupiju. 24. lipnja 1934. na blagdan Ivana Krstitelja prima biskupsko ređenje. Bio je tada najmlađi biskup u svijetu navršivši 37 godina života. Nakon smrti nadbiskupa Bauera 7. prosinca 1937. preuzima službu nadbiskupa. Kada je ujesen, 1939. počeo drugi svjetski rat, Stepinac sa svom vjerničkom savješću svjedoči nauk Evanđelja zauzimajući se za progonjene i obespravljene. Branio je svoju Crkvu ne dopuštajući da joj komunističke vlasti oduzmu evanđeosko poslanje i vjernost Svetoj Stolici. Upravo zbog takvog odlučnog stava nadbiskup nije odgovarao ondašnjoj vlasti te je 17.svibnja 1946. pritvoren. Zahvaljujući apelu pape Pija XI. oslobođen je 3.lipnja 1946. Ponovno je uhićen u rujnu 1946. nakon čega protiv njega slijedi montirani sudski proces u Zagrebu. U petak 11.listopada 1946. protiv njega je donesena nepravedna osuda od šesnaest godina. Nametnutu kaznu izdržava pet godina u Lepoglavi. 1951. godine je prebačen iz lepoglavskog zatvora u zatočeništvo župnog dvora svoje rodne župe u Krašiću, gdje ga je zatekla i kardinalska čast. U godinama što su slijedile sve je teže pobolijevao, te je 10. veljače predao svoju dušu Bogu, a 3. listopada 1998. papa Ivan Pavao II proglasio ga je blaženim u svetištu Majke Božje Bistričke.

Zašto Stepinac kao zaštitnik naše Udruge?

Stepinac se u svojim propovijedima svim srcem zauzimao za svetost braka i plodnost obitelji. Otvarajući Socijalni tjedan, 1937. ističe: “Temelj na kojem počivaju narodi i čovječanstvo jest bez sumnje obitelj. Prema tome ako hoćemo urediti obitelj, valja je dakako osvijetliti prije svega s religioznog i moralnog stanovišta, ali i s pravnog, ekonomskog, povijesnog, pedagogškog, higijenskog i sa socijalnog, kako bi se obitelj mogla urediti tako da što lakše postigne svrhu namijenjenu joj od Stvoritelja. Prema nadbiskupu Stepincu upravo se sakramentom ženidbe posvećuje bračni vez i brak stupa u neposrednu službu kraljevstva Božjega na zemlji jer mu rađanjem i odgajanjem djece privodi nove članove. Stepinac je govorio:” Izgine li obitelj, izginuo je narod. I zato je najveća laž i licemjerstvo današnjeg vremena ako netko govori o patriotizmu, a ruši obiteljski život. Narod bez obitelji jest narod bez budućnosti.” 1938. nadbiskup narodu upućuje pastirsko pismo u kojem tu istu godinu proglašava Godinom obitelji.

Naša Udruga zagovara i promiče obiteljske vrijednosti. Kada smo razmišljali koga uzeti kao zaštitnika, Stepinac je bio prvi izbor. Čovjek koji je gorio za Evanđelje, obiteljske vrijednosti i čovjeka. Insprirala nas je njegova neustrašivost i hrabrost, a s druge strane poniznost i potpuno predanje u Božje ruke. On je znak i putokaz današnjem vremenu, koje pokušava odbaciti obitelj, njenu vrijednost i svetost, te nametnuti neke druge oblike obitelji. Kao katolici laici osjećamo odgovornost braniti i svjedočiti obiteljske vrijednosti.

Pročitano 2979 puta

Udruga BAS

• O udruzi
    O udruzi Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac osnovana…