Subota, Veljača 16, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kršćanska perspektiva spolnosti

  • Subota, 22 Veljača 2014 06:06
  • Napisao/la  Uredništvo

Jokin de Irala, profesor Medicinskog fakulteta, Sveučilišta u Navarri i doktor Javnog Zdravlja Sveučilišta u Massachussetsu, piše u svojoj knjizi “Nezaboravni trenutak” (2005.) svoja pogođena razmišljanja o ljudskoj spolnosti. U ovom članku, donosimo vam neke od odjeljaka 7. poglavlja knjige u kojima autor govori o “Kršćanskom stajalištu”. Autor, između ostalog, nastoji održati vezu sa čitateljima preko web stranice Udruženja profesora za prirodno planiranje obitelji (http://www.renafer.org/) te putem e-mail adrese : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

1-slikaMnogo je krišćana koji ne poznaju u potpunosti dobro svoju vlastitu vjeru. Zapravo, možemo tvrditi s određenom sigurnošću da živimo u doba autentične krize odgoja katolika. Ova kriza odgoja širi se čak i na odgovorne osobe po pitanju odgoja u krilu Crkve. Kao primjer možemo se upitati : Koliko Crkvenih odgajatelja i vjeroučitelja znade da je danas Prirodno planiranje obitelji jedna alternativa, laka za naučiti i jednako učinkovita poput nekih umjetnih metoda kao što je pilula? Koliko li ih znade da se ta učinkovitost najnormalnije objavljuje u znanstvenim časopisima?
Ova kriza može se naslutiti promatrajući količinu mišljenja koja se iskazuju u okviru nauka Crkve, u materijama jako važnima za društvo poput braka, spolnosti, abortusa, eutanazije, da ne nabrajamo dalje. Mnogi razmišljaju, ali se ne vide sposobnim braniti svoje mišljenje ili se ograničavaju na ponavljanje onog što je politički korektno u naše vrijeme ili pak na ono što je trenutno u modi u sredstvima javnog priopćavanja.

U određenim prilikama, iskaljuju se nepravedni napadi protiv Učenja Crkve /Nauka Crkve koji idu do te mjere da neki autori tvrde kako je napad na crkvu “jedna od zadnjih prihvatljivih predrasuda u našem društvu” (Jenkins P, 2003). Zapravo, živimo u društvima u kojima je, na sreću, tolerancija sve važnija, no u kojima je, međutim, prihvatljivo na “dražestan način” sistematsko izrugivanje usmjereno prema Crkvi ili kršćanima koji čak mogu biti i javno ismijavani.

3-slika-tekstNedostatak odgoja bespomoćno nas vodi ka gubitku naše vlastite vjere i vjere naših nasljednika. Bez odgovarajućeg odgoja, naši odabiri ne mogu biti privlačni drugima jer ih nećemo živjeti s uvjerenjem. Bez odgovarajućeg odgoja, lakše je biti malodušan pred protivnim strujanjima te nećemo ni znati prenositi naše vrijednosti ni našu vlastitu vjeru našoj djeci. Jedna generacija može živjeti od običaja i kulture koja proizlazi iz naše vjere no slijedećoj generaciji nema pomoći od udaljavanja od vjere. Ne možemo isključivo ni ovisiti o odgoju koji mogu dobiti naša djeca u školi ako nismo usklađeni s njom.

Nauk Crkve o ljudskoj spolnosti neizmjerno je bogata tekstovima, od kojih će poneki iznenaditi osobe koje ih po prvi put čitaju shvativši da se pravu sreću ljudsko biće traži prihvaćanjem i integriranjem vlastite spolnosti.

Netko može pomisliti kako nauk crkve time samo slijedi određene mračne stranačke interese zasnovane na zabranama manje ili više smiješnim. Ipak, pametne i razumne zabrane također se mogu shvatiti kao mjere koje imaju za cilj da nas zaštite od patnje. Pogledajmo, na primjer jednog oca koji ne dozvoljava dvogodišnjem sinu da se približi bazenu. Na Crkvu se može gledati kao na instituciju koja poznaje što je dobro za čovjeka u svim njegovim naličjima i ono što nastoji jest pomoći mu da dosegne tu sreću za kojom, zapravo čezne. Crkva , ne uzaludno, stoljećima , u biti pučava isto.

Molitva zaručnika

Zahvaljujemo ti, Gospodine i Bože naš,
što si čovjeka, stvorena tvojom dobrotom,
učinio toliko dostojnim da si ostavio
sliku svoje vlastite ljubavi u
zajednici muškarca i žene.
I, koga si stvorio iz ljubavi i ljubavlju nazivaš,
te mu dodijeljuješ sudjelovanje u tvojoj vječnoj ljubavi.
Te se tako, ljudska ljubav, Kristom posvećena,
pretvorila u sakrament njegove ljubavi prema nama i prema svojoj Crkvi.
Molimo te da nam dadneš čisto srce za ljubav i kako bi slobodni od bilo kojeg neurednog nagona,
živjeli duhom tvoje predanosti, darivanja i služenja ljubeći druge kao što nas Ti ljubiš.
Po Isusu Kristu, našem Gospodinu. Amen.

5-slika-tekstBilo bi pogrešno misliti da Crkva dobrim smatra sve ono što jednostavno i slijepo naučava jer spomenuti nauk predstavlja dio njezine doktrine. Događa se upravo suprotno, Crkva usvaja i naučava ono što smatra dobrim za čovjeka. Stoga mnogo od onoga što ona poučava spada u baštinu svih ljudi, zajedničko je mnogim kulturama i dobro za svakoga, premda nije kršćanin. Iz ove perspektive, čovjek može bolje shvatiti neke njezine odredbe.

Nekoliko crtica o nauku Crkve u području spolnosti
Ljudska spolnost, od transcendentalne je važnosti u kršćanskom otkrivenju, ne samo zato što je to sredstvo preko kojeg se dvoje ljudi koji se vole mogu u cijelosti jedno drugom predati (dar tijela i dar čitave osobe) već, također, i nadasve, stoga što može pružiti život novom ljudskom biću. Na taj način, čovjek i žena slobodno i bez privole sudjeluju u stvaralačkom djelu Boga, omogućujući da započne jedan novi ljudski život. 
 
6-slika
Papa Ivan Pavao II. obitelj naziva svetištem života. Ondje niče život kao iz jednog svetog izvora, koji je obrađivan i izgrađen. Obitelj ima za poslanje otkrivati ljubav životu. To je najvažnije područje oprosta, zauzimanja jednih za druge, neprekidne molitve. To je “probna cijev” svetosti. Obitelj nije samo ljudska volja, već je, prvobitno, volja Božja. Ona započinje na oltaru, sklapanjem sakramenta braka, u hramu i ona mora biti hram i oltar.

Za kršćanina koji vjeruje u vječni život poslije smrti, dati život nije samo jedan banalni čin jer je čovjek svjestan da, iz svoje spolnosti i dragovoljnog predanja može otvoriti put k rođenju novog ljudskog bića. Njegova djeca moći će sudjelovati u ovozemaljskom životu aktivni i solidarni pomoći svojem bližnjemu i nadasve s mogućnošću postizanja vječne sreće gledajući Boga nakon smrti. Ovo dobro toliko je moćno i veliko da Crkva ljubomorno čuva sve ono što bi moglo povrijediti duboko značenje spolnosti poput njezinog banaliziranja i trgovanja u današnjem društvu. 
 
Čak se i u okrilju braka, preporuča (kao i kod drugih religija ili kultura poput istočnjačkih) povremeno uzdržavanje, kao način življenja bračne spolnosti, u ponajprije kako bi stalno zaštitilo puni smisao ljudske spolnosti i ljubavi prema osobi (Woytila K, 1996). Ova preporuka ide dalje u svom prakticiranju u planiranju roditeljstva.

8-slikaPrimjer i paradigma ljubavi među supružnicima je ljubav Isusa Krista prema svojoj Crkvi, odnosno, darivanje i potpuno predanje. Predaju se jedno drugom i daju život jedan za drugog te primaju život kao neizmjeran Božji dar poklonjen u svakom od njihove djece, postajući tako sudionicima Božje stvarateljske moći. S druge pak strane, za Crkvu, svako ljudsko biće ima svoje dostojanstvo koje se mora poštivati i štititi te se ne može prihvatiti iskorištavanje jedne osobe kao obične stvari, a u slučaju spolonosti kao objekt nečijeg zadovoljstva. Ovdje leži važnost koja se daje pripremanju i osobnoj izgradnji i odgoju mladih prije no što započnu živjeti svoju spolnost. Bez odgovarajuće pripreme, puno je lakše pogriješiti i ne uočavati razliku, na primjer – između želje i prave ljubavi.Autentična spolnost može se pretvoriti u obično sebično sredstvo traganja za obostranim zadovoljstvom. Učestali promašaji i neuspjesi na području ljubavi i spolnosti, u velikoj mjeri, posljedica su neadekvatne prethodne pripreme. Prisvojit ću si slijedeću tvrdnju:

"Možda nikad dosad kao danas, nije postojalo tako veliko zanimanje za pitanja vezana uz seks i ljubav. Pored, obilno objavljene literature, obiluje i medijskim proizvodima i učestalim prakticiranjem. Istovremeno, možda kao nikad dosada, ljubavi su toliko krhke, čežnja za drugim i intimnim povjerenjem tako prolaznim i teškim, toliko je učestalih, dubokih i zbunjujućih usamljenosti”.. (Viladrich , 2003). 
 
Čekanje prije obvezivanja, koje se preporuča kršćaninu, tada se pretvara u autentičnu zaštitu od patnje u ljudskoj ljubavi; pomaže pojedincu da se bolje pripremi za tu veliku službu poziva na bračni život, očinstvo i majčinstvo.

Kršćanski brak

10-slikaKršćanski brak savršeno odgovara svjesnom kršćanskom prihvaćunju uloge koju mora izvršavati u društvu u kojem živi: iz poštivanja i solidarnosti prema tom društvu, javno objavljuje svoj brak i obvezuje se prema svom drugu/družicom i pred njim/njom.Osim toga, sakrament kršćanskog braka predstavlja vlastita obilježja ( modificiran tekst Sonnet D, 2002). 
 
Biblija nam govori kako je Bog stvorio i ujedinio muškarca i ženu:” I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!" Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: "PLODITE SE, I MNOŽITE, I NAPUNITE ZEMLJU..! (Post. 1, 26-28) Ulaskom u brak oboje supružnika predaje se jedno drugom, obećaju si vjernost, razmjenjuju privolu s jednostavnim izgovaranjem riječi “DA.
Bračna vjernost ključni je stvar ove obostranog odnosa, to je obveza na međusobnu ljubav i poštivanje tijekom čitavog života. Vjerna ljubav je ona koja traje U SVE DANE NAŠEG ŽIVOTA, DOK NAS SMRT NE RASTAVI”.

1) To je znak Božje ljubavi. Sakrament nam služi kao konkretna pomoć kako bismo mogli ljubiti kao što nas je On ljubio, vjernom ljubavlju i sposobni da idemo do krajnjih granica zbog druge osobe. Tada je razumljivo kako kršćanin želi računati s tom duhovnom pomoći prije no što se upusti u sličnu strastvenu avanturu. Nerazrješiv karakter braka je, zapravo podrška, kako bi se supružnici mogli svakodnevno boriti pred raznim poteškoćama koje uvijek iskrsnu.

12-slikaBrak je osobno, isključivo, vjerno i konačno predanje muškarca i žene, koje se ostvaruje obostranom privolom, kako bi stvorili stabilnu i trajnu životnu zajednicu za vlastito uključivanje i usavršavanje po Kristu, u Kristu i s Kristom.

U bračnoj ljubavi spolnost postaje osobnija i vrijednija, daje joj se savršen okvir za otvaranje prema novom životu. Daje joj se komplementarnost između muškarca i žene. Brak je misterij ljubavnog saveza i sakramenta koji jamči Božansko sudioništvo u prisegama između dvije osobe. Nježnost među supružnicima pokazuje međusobno poštovanje pred ljubavi koju osjećaju jedno za drugo i privezuje nove živote koje primaju kao dar i zadaću.

2) To je znak ljubavi koje oboje osjećaju prema Bogu, jer mu u tim trenucima poklanjaju svoju ljubav, čine ju sudionikom u obvezivanju sa svojim supružnikom i mole ga da im pomogne kako bi ga ispunili s hrabrošću i velikodušnošću ispunili. U tom trenutku oni također prinose, u svom slučaju, napore uzdržavanja od predbračnih spolnih odnosa koje su podnosili prije braka , želeći računati na ovaj sakrament, prije no što je u potpunosti predadu drugoj osobi.

Bračna plodnost koju potiče Crkva – široka je i obuhvaća, zapravo, tri plodnosti koje smo razmatrali u prehodnoj schemi. Zreo kršćanski brak mora biti otvoren prema životu (sa svojom vlastitom djecom i /ili s djecom drugih (posvojenom) mora biti solidaran i bogat prijateljima, uvijek i kada ti prijatelji ne napadaju bilo koji vid braka. U slučaju nemogućnosti imanja vlastite djece, stoga očigledno ne prestaje vaš krajnji cilj braka kao kršćanskog braka, budući da možete posvojiti tuđu djecu ili možete više posvetiti svoju pažnju prema drugim vidovima bračne plodnosti kao što smo prethodno vidjeli u prikazu razvoja ljubavi odrasle osobe – prisjetite se – tri su vrste otvorenosti – prokreacija, društvena solidarnost i prijatelji istomišljenici)

Ljudska spolnost kao “dobra vijest” i za kršćanina također

13-slika-tekstLjudska spolnost je, stoga, “dobra vijest” i za kršćanina također.Kršćanin vjeruje da je Bog stvorio ljudsku spolnost kako bi muškarac i žena poput ljubavi kojom ih On ljubi, mogli uživati putem užitka spolnog zadovoljavanja i da mogu imati djecu, kao odraz ljubavi koju osjećaju jedno prema drugom i kao plod njihove dobrodušnosti što su željeli podijeliti svoju ljubav s njima. U tom smislu neki tvrde da je „spolnost najkraći puti među dvjema dušama”. Dobrodušnost se također iskazuje i prema društvu također, budući da je obitelj najvažnija stanica samog društva, gdje se odgajaju i pripremaju osobe koje sačinjavaju njegovu budućnost, snagu buduće solidarnosti. Ova poruku kršćanina stoga treba veseliti.

Znajući da spolnim odnosima oni postaju jedno tijelo blagoslovljeni od Boga, predanje tijela na neki način je neodvojivo od predanja osobe. Tjelesno predanje postaje svaki put sve veće uz sve veće predanje osobe tako da tijelo zapravo odražava ono što je u nutrini ljudskog bića (povjerenje, zahvalnost, poštovanje, divljenje, želja za vječnošću, nada da će zauvijek ostati zajedno, želja za usrećivanjem supružnika i u tom slučaju, ljubav prema djetetu koje može biti začeto) sigurni da rade nešto jako dobro s vlastitim tijelom koje predajemo voljenoj osobi i svjesni da je užitak koji proizlazi iz tog predanja, a koji moramo željeti omogućiti voljenoj osobi, dobar i da ga Bog želi. (Aysa M, 2001)

Kršćani mogu zahvaliti Bogu na svojoj spolnosti molitvom – prije i/ili poslije spolnog odnosa jednako kao što kršćanin moli zahvaljujući za svaki primljeni dar – to bi zapravo moralo biti potpuno normalno. Užitak koji zajedno dijele predstavlja poveznicu zajedništva između osoba koje se vole i omogućuje zahvalnost i slavu onog koji nam je sve to i pružio, Boga, bez daljnjega – ukoliko su vjernici. (Sonnet D, 2002).

Odgovorno roditeljstvo

Koncept odgovornog roditeljstva bitan je za Crkvu. Paradoksalno je, no ono je i predmet mnogih pometnji. Kako bismo mogli razgovarati o odgovornosti pred određenom odlukom, razumljivo je da je u tom slučaju potrebno dovoljno poznavanje prilika povezanih s odlukom kao i sloboda za donošenje te odluke. Stoga, govorimo također o “neformiranoj slobodi” ili “formiranoj slobodi”. Ova neprestana formacija potrebna je svakom kršćaninu kako bi mogao formirati svoju savijest i donositi najbolje odluke kroz cijeli svoj život. U konačnici, da bismo izabrali dobro, moramo se prethodno dobro formirati.
Kako bismo razumjeli koncept odgovornog roditeljstva, nužno je prethodno shvatiti nauk Crkve u području spolnosti. Za Crkvu, ljudska spolnost ima trascendentalnu vrijednost zbog nekoliko razloga:

1) Kada se spolnost živi, slijedeći, kao pravilo, vrijednost i poštovanje osobe, ona je mjesto susreta i potpunog predanje između dvije osobe.

2) Plod ljubavi i ovog predanja može dati život novom ljudskom biću. Za krššćanina, ovo ima poseban značaj jer mu dozvoljava biti izravnim suučesnikom u staranju. Bog je želio da dobrovoljna raspoloživost supružnika bude prirodno mjesto za davanje života novom biću u savezu s roditeljima.

3) Podariti život ljutskom biću, za kršćanina znači pružiti nekome mogućnost da može uživati u vječnoj sreći gledajući Boga. 

4) Preko prokreacije, kršćanin je također svjestan važne uloge koju igra za društvo, jer daje život jednoj osobi koja može pridonijeti njegovom boljitku. Obitelj obično predstavlja najvažniju jezgru za svakog čovjeka, jer je ona prvo mjesto u kojem je neka osoba prihvaćena i cijenjena, ne po onom što posjeduje već jednovstavno zbog onog što jest.
Podrazumijeva se dakle, da su djeca jedno dobro, dar koji nam je povjeren kao roditeljima. Odgovorni smo pomagati im da dosegnu svoj maksimalni potencijal kao ljudi.

16-slikaSvi prethodni izloženi stavovi objašnjavaju nam zauzimanje Crkve u obrani spolnosti u bilo kojem pogledu. Poigravanje po pitanju spolnosti, u ovom slučaju duboko pogađa ljudsko biće. Crkva, na primjer, ne odobrava korištenje kontraceptivnih metoda koje bi nepovratno bile štetne zbog konačnog onemogućavanja začeća i davanja života (metode poput podvezivanje jajovoda ili vazektomija) Druge metode, nazvane antikontracepcijske nedvojbeno su abortivne (RU486) ili pak to mogu biti u određenim trenucima u slučaju iste žene: antikontracepcijska pilula, pilula za dan poslije, spirala. Neke metode, poput prezervativa nemaju abortivan učinak no stav onih koji ih koriste suprotan je stavu koje imaju osobe koje koriste Prirodno planiranje obitelji (PPO). Pretpostavljajući da su i jedni i drugi svjesno donijeli svoju odluku – oni koji koriste prezervative direktno onemogućuju trudnoću svojim djelovanjem u slučaju da postoji spomenuta mogućnost nakon spolnog odnosa. Ovo bi bio primjer spolnog odnosa „ne otvorenog prema životu” - riječima enciklike „Humanae Vitae”, jer bi u ne korištenju prepreke između spermija i jajnika , trudnoća bila moguća kao plod ovog spolnog odnosa. Osim toga, riječ je o situaciji koju je direktno izazvao sam par. 
 
Nasuprot tome, osobe koje koriste Prirodno planiranje obitelji , prihvaćaju vježbanje svoje spolnosti prema ritmu plodnih i neplodnih dana ciklusa koji su prirođeni ženi, umjesto da koriste spomenuti učinak prepreke/zaštite. Oba stava su različita, i zbog transcendentalnosti procesa ljudske plodnosti, Crkva traži od kršćanskih bračnih parova da rađe zauzmu razborit stav samokontrole pred spolnošću nasuprot ostvarivanja svojih osobnih ciljeva i želja, iznad bilo kakvog promišljanja te unatoč stvarne mogućnosti da u konačnici dovede do direktnog sprečavanja začeća. 
 
Odgovorno roditeljstvo na prvom mjestu, podrazumijeva – dovoljnu osjetljivost dviju osoba kako bi njihova savijest bila otvorena za evoluciju i osobni rast. Na taj način će, u svakom trenutku biti osposobljene boljem procjenjivanju svoje vlastite situacije prema transcendentalnom značenju donijeti ili ne donijeti ljudsko biće na svijet. Htjeti će, na primjer, rješiti bilo koji problem koji ih sprečava da imadnu više djece i logično je da se mogu osjećati „nezadovoljnim” ne budu li mogli imati više djece zbog spoznaje da odustaju od dobre stvari.

 

Pročitano 3200 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 22 Veljača 2014 13:59

Odabrano

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet