Ponedjeljak, Listopad 22, 2018

Evanđelje života - 2. dio

• Četvrtak, 09 Listopad 2014 00:00

U drugom poglavlju enciklike , papa Ivan Pavao II. naglašava utješnu istinu da je "Život uvijek dobro.". Zašto je to tako? Jer je ljudski život "očitovanje Boga, znak njegove prisutnosti, otisak njegove slave." Ljudski život je, ponad sveg ostalog života, najuvišeniji Božji dar, kojega valja sa zahvalnošću primiti, njegovati, štiti i uzdizati.

Evanđelje života objavljuje da je život dar svakoj osobi . Tjelesni život, međutim, nije cilj samome sebi, već je to početak puta prema vječnom životu. "Dostojanstvo ovoga života nije vezano samo uz svoje početke, uz svoj dolazak od Boga, nego i uz svoj kraj, svoju sudbinu zajedništva s Bogom u spoznaji i njegovoj ljubavi." Perspektiva vječnog života s Bogom pridaje našim ovozemaljskim životima unutarnju i transcendentnu vrijednost i dostojanstvo. Dakle, od "svetosti života proizlazi njegova nepovredivost, od iskona upisana u srce čovjeka, u njegovu savjest."  Sveti Otac ukazuje na svu širinu i dubinu nepovredivosti baš svakog ljudskog života, u rasponu od "preuzimanja brige za bratov život... do iskazivanja zabrinutosti za strance, pa sve do ljubavi prema neprijatelju.  Nastavno na pastoralnu konstituciju Gaudium et spes Drugog vatikanskog sabora, papa pozva da se posebna pozornost prida "posebnoj odgovornosti... u odnosu upravo na ljudski život. To je odgovornost koja dostiže svoj vrhunac kad muž i žena u braku darivaju život putem rađanja."

Pročitano 1217 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 09 Listopad 2014 09:45