Ponedjeljak, Studeni 19, 2018

Evanđelje života - 3. dio

• Srijeda, 15 Listopad 2014 00:00

Bog, zbog svoje beskrajne ljubavi za čovječanstvo, zapovijeda svima, bez iznimke, da opslužuju njegov sveti Zakon, ako žele doći u raj. Božja zapovijed nikad nije odijeljenja od njegove ljubavi.

Sveti Otac ukazuje na tri bitne osnove istinski čovječne civilizacije: život, zakon i ljubav. Sve tri  imaju svoje počelo u samome Bogu. Dakle, Božji zakon je sveto zakon. On dalje navodi da su i zemaljski i vječni život sveti jer samo nam Bog sam može dati sredstva (milost) s kojom i po kojoj možemo doći u raj i imati udjela u Njegovom božanskom životu: U Ponovljenom zakonu Bog kaže: "Ja usmrćujem i oživljujem." (Pnz 32,39). Svaki život od začeća do prirodne smrti, dakle, mora biti svima dragocjen i svi ga moraju njegovati i štiti.

Ljubav je neizmjerna, bezgraničena, vječna, nesebična i bezrezervna; ove osobine točno opisuju Božju beskrajnu ljubav. Upravo iz te ljubavi Bog izravno i pojedinačno stvara svaku ljudsku dušu na svoju vlastitu sliku i priliku.

Život, dakle, ostaje uvijek predragocjeni Božji dar i u posebnom je odnosu s Bogom, koji je životu jedina svrha. Stoge svaka povreda njegovog Svetoga zakona ili zapovijedi "Ne ubij!" povlači sa sobom kaznu.

Pročitano 1179 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 15 Listopad 2014 07:42