Srijeda, Siječanj 23, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Evanđelje Života 4. dio

  • Nedjelja, 19 Listopad 2014 00:00
  • Napisao/la  Uredništvo

Nikada nije bilo potrebnije progovoriti o „kulturi novog života“, kao u današnje doba, slobodno možemo reći, doba „umreženog društva smrti“. Ljudski život se nikada tako skriveno nije obezvrjeđivao, u svim njegovim segmentima, kao što se to radi danas. Pod okriljem demokracije, uloga pojedinca se gubi, i ti nerjetko nevidljivi demoni ukorjenjeni u različitim segmentima društva žele nam predstaviti „kulturu smrti“. Eutanazija, pobačaj, odbačenost starijih i nemoćnih, samo su mali dio tih mračnih sila koje siju strah među nama.

Kako li je samo naš sveti papa Ivan Pavao II, već tada predosjećao koliko je važno, koliko je bitno nama katolicima, ali i svima ostalima navjestiti radost Evanđelja, radost života, smisao života i njegov istinski cilj.

Pozivajući se na citat: »Vi ste narod kojega je Bog stekao da naviještate silna djela njegova« (I Pt 2, 9), papa nas sve poziva da stanemo na branik života, a to je moguće jedino u službi Evanđelju kojeg smo primili na dar, tu radosnu vijest smo primili da budemo u službi životu.

Papa naglašava da je Isus jedino naše Evanđenje, mi jednostavno nemamo što drugo niti tražiti niti porpovijedati. Samo se po križu Gospodina našega možemo spasiti i otkupiti, da budemo ponovno rođeni za život vječni. U tome i jest smisao i radost Života.

Uporno pozivajući sve strukture društva, vlasti, sve nas da pod svaku cijenu propovjedamo i najveštavamo radost života, njegovu svrhu i njegov smisao: »Propovijedaj riječ, uporan budi – bilo to zgodno ili nezgodno – uvjeravaj, prijeti, zapovijedaj sa svom strpljivošću i poukom« (II Tim 4, 2).

Naglasak se stavlja na to da slaviti Radosnu vijest života znači slaviti Boga života, Boga koji daje život. Moramo slaviti Život vječni od kojega proizlazi svaki drugi život.

Premalo je reći da je taj Život živ: on je Počelo života, Uzrok i jedini Izvor života. Svako ga biće mora promatrati i hvaliti ga: to je Život koji izlijeva život.«

Papa nas jasno poziva na djela, podsjeća nas da je bez djela naša vjera mrtva, a to znači da se ne smijemo prepustiti ovome svijetu.

Obitelj kao svetište života papa stavlja u kontekst „svega živućeg“, onog bez čega nije moguće slaviti život. U obiteljima se osobito majke pozivaju na jasno djelovanje i jasnu ulogu koju im je Gospodin povjerio. Upravo ženama kaže: »Pomirite ljude sa životom.« Vi ste pozvane svjedočiti smisao prave ljubavi, onoga sebedarja i prihvaćanja drugoga koje se napose ostvaruje u bračnom odnosu i majčinstvu.

Ništa nije tako teško kao u današnje vrijeme braniti život, stoga papa naglašava da je zasigurno golem nerazmjer između brojnih i moćnih sredstava kojima raspolažu snage potpore »kulturi smrti« i onih kojima raspolažu promicatelji »kulture života i ljubavi«. Ali mi znamo da se možemo osloniti na Božju pomoć, a Njemu ništa nije nemoguće (usp. Mt 19, 26).

Ne treba zaboraviti da nam je sâm Isus primjerom pokazao da su molitva i post glavno i najsnažnije oružje protiv sila zla (usp. Mt 4, 1-11), i poučio je svoje učenike da se neki zlodusi izgone samo na taj način (usp. Mk 9, 29).

Pogledaje priloženu prezentaciju.

Pročitano 1263 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 19 Listopad 2014 19:35

Molitveni susreti - teme

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet