Subota, Veljača 16, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Božiji naum o braku i obitelji

  • Petak, 28 Veljača 2014 18:44
  • Napisao/la  Uredništvo

Na drugoj katehezi iz serije Familiaris Consortio (FC) obraditi smo temu "Božiji naum o braku i obitelji". Zanimljivo je s kolikom jednostavnošću i jasnoćom Papa progovara o temeljnim istinama o čovjeku, njegovu porijeklu i usmjerenju.

Kršćanska objava poznaje dva osobita načina kako da se ostvari poziv ljudske osobe u njezinoj cjelovitosti: ŽENIDBU I DJEVIČANSTVO. Jedno i drugo u svojoj vlastitosti otjelovljenje su najdublje istine o čovjeku, njegova “bitka na sliku Božju”.

Ljubav

Ljubav je iskonski urođeni poziv svakog čovjeka.

Čovjek je stvoren. Stvoriteljev poziv, upućen čovjeku da postoji, ima jedan duboki razlog: ljubav. Zašo? Bog nije samac, on je, naime Trojstvo. Bog, dakle, poziva svakog čovjeka na postojanje ljubavlju. Čovjek je stvoren na sliku i priliku svojega Stvoritelja. Primio je u sebe poziv, sposobnost i odgovornost za ljubav, za zajedništvo, za stvaranje, a to je upisano u narav čovjeka kao muškarca, odnosno žene.

"Cjeloviti čovjek pozvan je na ljubav; duhom i tijelom. »Kao utjelovljeni duh, to jest duša koja se izražava u tijelu i tijelo produhovljeno besmrtnim duhom, čovjek je pozvan na ljubav u toj svojoj ujedinjenoj cjelovitosti. Ljubav također grli ljudsko tijelo i tijelo je postalo dionikom duhovne ljubavi" (FC).

Spolnost — izražena specifičnim i supruzima svojstvenim činima nije samo nešto biološko, nego zadire u cjelovitu ljudsku osobu. Zato bi tjelesno predanje »bilo laž ako nije znak i plod potpunog osobnog predanja .. .« (FC). Zato se spolnost »istinski ljudski ostvaruje samo ako je cjeloviti dio ljubavi kojom se muž i žena potpuno predaju jedno drugome sve do smrti« (FC). I onda jedino mjesto gdje se živi takvo istinito i cjelovito darivanje jest prisna zajednica života i ljubavi kako je Bog zamislio: brak i obitelj (usp. FC).

»Vratiti se 'početku' Božjeg stvarateljskog čina jest nužnost za obitelj želi li ona sebe spoznati i ostvariti u skladu s dubokom istinom ne samo o svojem biću već i o svojem povijesnom djelovanju« (FC).

Brak

FC usmjeruje pogled prema Božjem planu koji jedino govori cijelu istinu o braku i obitelji. Taj Božji plan božanska Mudrost nudi se i današnjim naraštajima. Još više, već je svaki čovjek »postao dionikom te Mudrosti stvaralačkim Božjim činom«. To znači da je potrebno pogledati duboko u sebe, u svoju nutrinu kao muško i žensko i da je potrebno nepatvoreno pogledati 'početak', tj. Božju zamisao, prije negoli smo postali dionici povijesnih devijacija što se tiče braka i obitelji te dopustiti da nam Božja objava tijekom povijesti spasenja osobno i zajednički progovori.

Djevičanstvo

U djevičanstvu, pa i u svome tijelu, čovjek je u iščekivanju eshatološkoh zaruka Krista s Crkvom. On se potpuno predaje Crkvi u nadi da će joj se Krist predati u punoj istini vječnoga života. Djevičanska osoba tako u svome tijelu predoznačuje novi svijet budućega uskrsnuća. Snagom toga svjedočanstva, djevičanstvo u Crkvi čuva živom svijest o otajstvu ženidbe i brani je od svakoga napada na njenu cjelovitost i od svakog osiromašenja. Djevičanstvo svjedoči da su kraljevstvo Božje i njegova pravednost onaj dragocjeni biser koji valja pretpostaviti svakoj drugoj vrednoti kako god ona bila velika i da ga valja tražiti kao jedinu konačnu vrednotu.
 
Pogledajte priloženu prezentaciju.

 

Pročitano 1812 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 28 Veljača 2014 19:51

Molitveni susreti - teme

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet