Subota, Srpanj 21, 2018

Božiji naum o braku i obitelji

• Petak, 28 Veljača 2014 18:44

Na drugoj katehezi iz serije Familiaris Consortio (FC) obraditi smo temu "Božiji naum o braku i obitelji". Zanimljivo je s kolikom jednostavnošću i jasnoćom Papa progovara o temeljnim istinama o čovjeku, njegovu porijeklu i usmjerenju.

Kršćanska objava poznaje dva osobita načina kako da se ostvari poziv ljudske osobe u njezinoj cjelovitosti: ŽENIDBU I DJEVIČANSTVO. Jedno i drugo u svojoj vlastitosti otjelovljenje su najdublje istine o čovjeku, njegova “bitka na sliku Božju”.

Ljubav

Ljubav je iskonski urođeni poziv svakog čovjeka.

Čovjek je stvoren. Stvoriteljev poziv, upućen čovjeku da postoji, ima jedan duboki razlog: ljubav. Zašo? Bog nije samac, on je, naime Trojstvo. Bog, dakle, poziva svakog čovjeka na postojanje ljubavlju. Čovjek je stvoren na sliku i priliku svojega Stvoritelja. Primio je u sebe poziv, sposobnost i odgovornost za ljubav, za zajedništvo, za stvaranje, a to je upisano u narav čovjeka kao muškarca, odnosno žene.

"Cjeloviti čovjek pozvan je na ljubav; duhom i tijelom. »Kao utjelovljeni duh, to jest duša koja se izražava u tijelu i tijelo produhovljeno besmrtnim duhom, čovjek je pozvan na ljubav u toj svojoj ujedinjenoj cjelovitosti. Ljubav također grli ljudsko tijelo i tijelo je postalo dionikom duhovne ljubavi" (FC).

Spolnost — izražena specifičnim i supruzima svojstvenim činima nije samo nešto biološko, nego zadire u cjelovitu ljudsku osobu. Zato bi tjelesno predanje »bilo laž ako nije znak i plod potpunog osobnog predanja .. .« (FC). Zato se spolnost »istinski ljudski ostvaruje samo ako je cjeloviti dio ljubavi kojom se muž i žena potpuno predaju jedno drugome sve do smrti« (FC). I onda jedino mjesto gdje se živi takvo istinito i cjelovito darivanje jest prisna zajednica života i ljubavi kako je Bog zamislio: brak i obitelj (usp. FC).

»Vratiti se 'početku' Božjeg stvarateljskog čina jest nužnost za obitelj želi li ona sebe spoznati i ostvariti u skladu s dubokom istinom ne samo o svojem biću već i o svojem povijesnom djelovanju« (FC).

Brak

FC usmjeruje pogled prema Božjem planu koji jedino govori cijelu istinu o braku i obitelji. Taj Božji plan božanska Mudrost nudi se i današnjim naraštajima. Još više, već je svaki čovjek »postao dionikom te Mudrosti stvaralačkim Božjim činom«. To znači da je potrebno pogledati duboko u sebe, u svoju nutrinu kao muško i žensko i da je potrebno nepatvoreno pogledati 'početak', tj. Božju zamisao, prije negoli smo postali dionici povijesnih devijacija što se tiče braka i obitelji te dopustiti da nam Božja objava tijekom povijesti spasenja osobno i zajednički progovori.

Djevičanstvo

U djevičanstvu, pa i u svome tijelu, čovjek je u iščekivanju eshatološkoh zaruka Krista s Crkvom. On se potpuno predaje Crkvi u nadi da će joj se Krist predati u punoj istini vječnoga života. Djevičanska osoba tako u svome tijelu predoznačuje novi svijet budućega uskrsnuća. Snagom toga svjedočanstva, djevičanstvo u Crkvi čuva živom svijest o otajstvu ženidbe i brani je od svakoga napada na njenu cjelovitost i od svakog osiromašenja. Djevičanstvo svjedoči da su kraljevstvo Božje i njegova pravednost onaj dragocjeni biser koji valja pretpostaviti svakoj drugoj vrednoti kako god ona bila velika i da ga valja tražiti kao jedinu konačnu vrednotu.

Pogledajte priloženu prezentaciju.

Pročitano 1755 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 28 Veljača 2014 19:51