Srijeda, Srpanj 18, 2018

Humanae Vitae - Enciklika o ispravnoj regulaciji poroda, 1. dio

• Nedjelja, 20 Travanj 2014 00:00

Tema našeg susreta bila je enciklika Humanae vitae koju je napisao papa Pavao VI, a tema koje je ispravna regulacija poroda. U vrijeme pisanja ove enciklike svijet je već bio na velikoj tehnološkoj prekretnici gdje su pojedinci, a i cijele velike nacije počele otvarati pitanja prenapučenosti zemlje i tako dovele u pitanje najsvetije što je Bog ostavio čovjeku – prenošenje života. Danas, još više nego tada, ova tema je ne samo aktualna, nego i vrlo osjetljiva čak i nama katolicima.

U enciklici papa Pavao VI raščlanjuje dvije velike i bitne stvarnosti bračnog života: bračnu ljubav i odgovorno roditeljstvo, u njihovu međusobnom odnosu.

Prije svega, ispravna i temeljita raščlamba bračne ljubavi pretpostavlja ispravnu ideju o samom braku. On nije „djelo slučaja ili plod razvitka nesvjesnih prirodnih sila“, već zajedništvo osoba zasnovano na uzajamnom darivanju. Stoga ispravna prosudba o kontracepciji odgovornog roditeljstva pretpostavlja cjelovito gledanje na čovjeka i na njegov poziv.

Enciklika Pavla VI kao dokument vrhovnog učiteljstva Crkve predstavlja nauk ljudskog morala, a ujedno i kršćanskog, u jednoj od ključnih točaka. Podsjeća na načela morala, koja sačinjavaju objektivnu normu, upisanu u ljudsko srce.

Pročitajte u priloženoj prezentaciji pregled enciklike u kojoj papa podsjeća koja bi trebala biti cijena za prave vrijednosti u ovom području i koliko strpljivosti i napora treba da bi se one dosegnule.

Pročitano 1696 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 02 Svibanj 2014 08:57