Subota, Veljača 23, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Humanae Vitae - Enciklika o ispravnoj regulaciji poroda, 2. dio

  • Petak, 02 Svibanj 2014 00:00
  • Napisao/la  Uredništvo

U drugom dijelu enciklike Humanae Vitae dotakli smo se glavne teme same enciklike, a to je nauka Crkve o dopuštenju korištenja neplodnih razdoblja ukoliko se porodi žele učiniti rjeđima iz opravdanih razloga. Iznad svega se naglašava koliko je zapravo velika razlika između korištenja neplodnih razdoblja i korištenja sredstava koja su izravno protivna plodnosti, pa makar ona imala i naizgled dobru namjeru.

Korištenjem neplodnih razdoblja bračni se partneri služe moći dobivenom od prirode, a uporabom sredstava priječe da se red rađanja odvija po svojim naravnim tokovima.

Posljednice uporabe nedopuštenih sredstava mogu biti jako negativne. U tom smislu Enciklika izdvaja mlade kao najranjiviju skupinu ljudi kojoj se ne smije pružiti sredstvo da krše moralni zakon. Posljedice su negativne i za muževe koji mogu zaboraviti poštovanje prema ženi i učiniti je svojim pukim oruđem koje služi njihovoj vlastitoj požudi umjesto da postupaju prema njoj kao družici koju treba okruživati poštovanjem i ljubavlju.

Ne bez razloga, Enckilika poziva javne vlasti da djeluju i da se ravnaju prema naravnim i božjim zakonima. Danas u Hrvatskoj vidimo koliko je važno da se javne vlasti ispravno odrede u svezi ovog pitanja. Javne vlasti iskorištavaju slabost današnjeg suvremenog čovjeka koji se usljed obiteljskih i društvenih teškoća koje proizlaze iz opsluživanja božanskog zakona brzo prepusti samovoljnom miješanju javnih vlasti u najosobnije i najpridržajnije područje bračne ljubavi.

Crkva naglašava da ona sama nije začetnica tih zakona pa ne može o njemu ni samovoljno odlučivati, ona je samo čuvarica i tumačiteljica, pa joj stoga nikada neće biti slobodno da proglasi dopuštenim ono što je protiv istinskog dobra čovjeka. Vrlo je bitno to shvatiti i prestati spočitavati Crkvi donošenje nekih, samo Crkvi znanih zakona i pravla. Zadatak Crkve je prije svega naučavati onako kako je naučavao naš Otkupitelj koji je neizmjerno ljubio čovjeka, shvaćao je njegovu slabost, ali je uvijek bio oštar prema čovjekovom padu – grijehu.

Korištenjem neplodnih razdoblja čovjek se na neki način upušta u askezu (stegu) koja nikako ne šteti bračnoj ljubavi, nego joj štoviše daje višu ljudsku vrijednost. Traži napor, ali bračni drugovi tako razvijaju svoje osobe i obogaćuju se duhovnim vrednotama koje donose plodove vedrine i mira i olakšavaju rješavanje drugih teškoća (odgon sebičnosti (neprijatelja prave ljubavi), pažnja prema bračnom drugu i produbljenje osjećaja odgovornosti).

U zadnjem dijelu Enciklike Crkva daje pastoralne smjernice bračnim drugovima, znanstvenicima, liječnicima, javnim vlastima, svećenicima i biskupima. S različitih aspekata ljudskog djelovanja na društvo od svih njih se traži ponizna odlučnost, ustrajnost i strpljivost u tumačenju ove nauke vođene moralnim i božim zakonom.

O ovom pitanju je važno govoriti istim jezikom, jasno i ponizno, ali odlučno. Molitva i priziv Duha Svetoga kao i predanje Bogu su oni temelji bez kojih se ova Kristova nauka ne može niti propovijedati, a kamoli živjeti.

Progledajte našu prezentaciju.

Pročitano 1733 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 02 Svibanj 2014 14:20

Molitveni susreti - teme

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet