Ponedjeljak, Studeni 12, 2018

Biblijska slika savršene pobožnosti: Rebeka i Jakov

• Subota, 27 Rujan 2014 00:00

Kako bi nam Ljudevit Montfortski što više približio pravu pobožnost prema Presvetoj Djevici Mariji pred nas stavlja biblijsku usporedbu Jakova i Ezava naspram njihova odnosa prema majci Rebeki. Ezav predstavlja sliku odbačenika, onoga koji vjeruje da u duhovnom životu može sam, da pomoć nije potrebna, on se nije brinuo da ugodi majci Rebeki.

S druge strane slika Jakova stavlja pred nas sliku predodređenika, onoga koji ponizno, blago i strpljivo ljubi i časti majku Rebeku. Jakov je onaj koji ne odlazi od kuće, on je onaj u kojega se može pouzdati...

Jakov i Ezav uistinu vjerno predstavljaju dva duhovna stanja prema Mariji, prema njenim lažnim i istinskim štovateljima. Koliko smo se samo puta u životu našli u ulozi Ezava, onoga koji misli samo na sebe, na ovozemaljsko, na onoga kojem ništa nije sveto. I kada imamo problema u svom životu, nemamo snage pozvati Spasitelja, nemamo snage pouzdati se u spasenje po njemu. Sve dok možemo gurati vlastitim snagama niti ne pokušavamo ponizno ljubiti Krista, ljubiti Mariju. Zapitajmo se koliko smo puta u životu bili Ezav.

Priložena prezentacija upravo otkriva Ezava i Jakova u svima nama i dobro je prepoznati se u tom svjetlu. I dati sve od sebe da postanemo Jakov, predodređenik, onaj koji nježno i istinski ljubi Mariju u dubini svog srca.

Prezentacija također objašnjava kako obavljati pravu pobožnost prema Presvetoj Djevici kod svete pričesti. Pogledajte.

Pročitano 1399 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 27 Rujan 2014 12:14