Utorak, Siječanj 23, 2018

Je li pametno "spavati" s dečkom „jer ga voliš“?

• Petak, 06 Lipanj 2014 00:00
  • Napisao/la  Ana Ćurković

Carmen Cáceres Calle ima dvadesetpet godina, neovisna  je novinarka z Seville, surađuje s  časopisima Diario Médico i Correo Farmacéutico s bolnicom  Viamed iz Seville te Španjoskim društvom za psihosomatsku medicinu. Pored toga je katolkinja u vezi s mladićem te nam upravo stoga ovaj tjedan govori o važnosti očuvanja čistoće tijekom hodanja kao najhumanijeg stajališta.

Koje je pravo značenje čistoće tijekom hodanja?

Da imamo našu intimu koja nam pripada te da ju ne damo nikome pa čak ni našem mladiću/djevojci makar to bila osoba koju možemo voljeti u ovom životu i s kojom ćemo se vjerojatno vjenčati jednog dana. Kada dijelimo naše tijelo s nekim, ali ne i dušu, svoju nutrinu – taj muškarac i žena na kraju završe prostituirajući se. Naši spolni organi su predmeti koji stvaraju užitak i lako ih je otkriti i podati drugima no jedino ih skriva osoba koja ne želi biti svedena na puko sredstvo užitka.

Zašto danas sačuvati predbračnu čistoću u vezi?

Biti promatran kao puki objekt požude, a da se ne cijeni kompletna osoba, puno je lakše no što se čini, da ne kažemo kako je na dohvat bilo kome tko misli na isključivo tjelesno seksualno vezivanje, nego na potpuno davanje neke osobe – intimno i tjelesno..

Zašto smatraš da to danas nije aktualno?

Zbog manjka vrijednosti u društvu i zato što nitko ne objašnjava mladima da postoji drugi način življenja predbračne veze. Postoje osobe koje misle da ako imaš mladića da je sasvim normalno i spavati s njim dočim, upravo suprotno tom razmišljanju – ne bi trebala spavati s njim upravo stoga jer ga voliš. Ispada kontradiktorno, zapravo, potičem one djevojke koje planiraju spavati s mladićem da to ne učine – da mu kažu: „ Ne.“ – da vidimo kako će tada reagirati. Ostavi li te zbog nedostatka seksa, zapravo te ne voli. Ako i same žene imaju mišljenje o sebi samima da muškarcima isključivo služe za seks te da ih nijedan muškarac neće voljeti bez seksa – to je stoga što još nisu upoznale pravoga muškarca, ne poznaju vlastito dostojanstvo koje posjeduju, a koje im nitko ne može oduzeti, ponajmanje znaju što je ljubav. Jeftino se prodaju i dopuštaju da se poigrava s njima. U našoj okolini, također je uvriježeno mišljenje kako se ne mogu vjenčati s nekom osobom ne proživim li neko vrijeme zajedno s njom (potpuno teško nepovjerenje) te ne saznam li kakva je u krevetu (predmet apsolutnog užitka). Prije no što započneš zajednički život s tom osobom i spavaš s njom – pokušaj ju dobro upoznati kao osobu , neovisno od tjelesnog upoznavanja- njene interese, zabrinutosti, razmišljanja o životu, duboka uvjerenja, ono što voli, čime se bavi... itd. Druge pak misle kako će osvojiti muškarca dubokim izrezima, mini suknjama, pokazujući svoje noge, ističući obline – dočim je ono što zauzvrat postignu s time zapravo samo seks odmah po upoznavanju. Želiš li biti drugačija od ostalih i da te zamijete kao osobu – spolni organi te ne čine drukčijom, jedinstvenom ; oni jednostavno omogućuju podjelu čovječanstva na muškarce i žene.

Koje su prednosti predbračne čistoće?

Sve prednosti ovog svijeta. Zbog pružanja dvaju primjera, kao prvo – to je izazov u životu djevojke i mladića. Kao što se u poslu pred tebe postavljaju izazovi s kojima se trebaš suočiti i moraš znati kako djelovati, u vezi se također postavlja izazov suzdržavanja i mora se znati boriti s bikom. Kao drugo – učite se istinski voljeti jedno drugo. Između djevoke i mladića postoji fizička privlačnost no također i pamet, volja i sloboda. Postupati vođen željom da „pojedeš“ drugog ne vod ite k tome da ga voliš kako on zaslužuje biti voljen. Funkcioniramo li samo prema zahjevima našeg tijela, suzdržavanje, očito ne bi bilo moguće živjeti. Shodno tome, mladić i djevojka moraju znati obuzdati svoja tijela, a ne da ona vladaju njima budući da im  je urođena  težnja k bračnom savezu.

Kako bi to objasnila jednoj adolescentci koja je dva dana u vezi s mladićem i vrlo zaljubljena u njega?

Adolescentici bih rekla da ne pokazuje ni podaje svoje tijelo mladiću s kojim hoda dva dana,  150 dana ili 1200 dana jer ne zna hoće li on bit muškarac njezina života ili drznik koji ju samo želi iskoristiti  kao prezervativ kako bi ga potom bacio u smeće i zamijenio drugom ili  uz pretpostavku da  će ostati trudna. Nerijetko ovakve veze nisu skladne jer nema prave ljubavi, već traju samo za otkrivanje drugog spola, budući da se radi o tipičnoj dobi u kojoj se tijela dječaka i djevojčica počinju razvijati u tijelo muškarca i žene. Otuda i važnost ne počimanja ludorija koje naposlijetku dođu na naplatu i učine da se dječak, djevojčica osjeća iskorištenim/om poput prostog sredstva užitka lakog za dobiti.

A jednoj dvadesetgodišnjakinji?

Isto. Kao što ti roditelji oduzmu nož iz ruku dok si dijete, ideja  da ne spavaš s mladićem nije želja Katoličke crkve  kako bi nas razljutili i natjerali da radimo suprotno nego Crkva kao majka svojih vjernika to govori za naše dobro premda mi to ne razumijemo. Sve u svoje vrijeme.

Koje je ostale vrjednote potrebno živjeti tijekom ove životne etape?

Dobrodušnost, neprestano se daješ drugome, popuštajući i stavljajući sebe u drugi plan; poniznost, za traženje oprosta ukoliko smo nešto loše učinili, želja za ne nametanjem našeg ja; snaga za bijeg pred napasti, svladavanje poteškoća; imati strpljenja jedno s drugim, međusobno poštivanje kako bi se istinski voljeli, uvijek ljubazno razgovarati i s razumijevanjem; jednostavnost, prirodnost, istinitost, apsolutna iskrenost do u najmanje detalje.

Što je najljepše u doba hodanja?

Dijeljenje tih godina hodanja kao mladić i djevojka s osobom koja će biti muškarac ili žena tvog života. Ta ljubav, koja među vama i raste sazrijevajući, s vremenom postajući snažnija pred životnim poteškoćama uz potpuno povjerenje koje imate jedno u drugo, polazeći uvijek od jednostavnosti i iskrenosti u svakom trenutku te poštivanju koje izvire iz te ljubavi koju osjećate jedno prema drugom i koje nikada ne smije nedostajati – to čini da vaš život ima smisla živjeti. Ukoliko stavite Boga u središte vaše veze, uspjeh je zajamčen jer vašoj vezi dajete trodimenzionalni pogled koji mnogi ne poznaju i ne znaju što gube .

Prijevod izvornog članka objavljenog na stranici Católicos de España (Španjolski katolici) – preuzeto s Facebook profila La Opción V

Pročitano 2738 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 11 Lipanj 2014 13:06

Duhovnost