Srijeda, Siječanj 23, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Savijest mi kaže što je istina, a što laž?

  • Ponedjeljak, 04 Svibanj 2015 00:00
  • Napisao/la  Uredništvo

Nije baš tako. Savijest je sposobnost koja vas upozorava da činite nešto što ne valja- ili da ne činite nešto što je dobro i što bi trebali učiniti. Međutim, savijest ne djeluje u nekom zrakopraznom prostoru. Prvo morate naučiti što je dobro, a što zlo, a to radi vaš um. Ako dobro naučite, vaša će vas savijest voditi ispravnim putem. Ako ne naučite dobro, savijest vam neće biti pouzdan vodič.
Naprimjer, ako naučite da krađa nije grijeh i doista u to vjerujete, savijest vam neće prigovarati ako orobite banku. Ljudi često kažu: savijest mi kaže da sam isprvno postupio, iako je objektivno, postupak o kojemu je riječ neispravan. Problem je u tome što je svijest kod te osobe krivo formirana. Iako imamo dužnost postupati po savijesti, mi isto tako imamo dužnost uvjeriti se da je naša savijest ispravno formirana. To činimo pridržavajući se moralnog učenja Crkve, molitvom i pomnim čitanjem svetog pisma. Zanemarimo li to, savijest će nam biti besadržajna i uopće nas neće moći voditi u ispravnom smjeru, ili ćemo imati skrupuloznu savijest, što znači da ćemo vidjeti grijeh i ondje gdje ga nema. Prvo od ova dva stanja nazivamo razuzdanošću, a drugo skrupuloznošću. Prvi kao da ne vidi nikakav grijeh osim najtežih, drugi pak kao da vidi grijeh i u najnevinijim stvarima. I čovjek koji na savijesti nema baš nikakvih grijeha i onaj koji posvuda vidi grijeh trebali se obratiti ispovjedniku. Takvo stanje duha znak je duhovne deformacije i ona se može ispraviti.

 

Božji blagoslov

Pročitano 2234 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 04 Lipanj 2015 15:13

Duhovnost

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet