Subota, Veljača 23, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kad kažemo da je papa nepogrešiv, znači li to da je sve što on kaže istina?

  • Ponedjeljak, 26 Siječanj 2015 00:00
  • Napisao/la  Uredništvo

Naše novo pitanje tjedna glasi:

Kad kažemo da je papa nepogrešiv, znači li to da je sve što on kaže istina?

Nemojte se u to kladiti. Ako vam papa kaže koji će klub pobijediti na sljedećem svjetskom nogometnom prvenstvu, ne posežite za lisnicom. Njegov uvid u ishod sportskih natjecanja nije ništa bolji od vašeg ili mog uvida. A ako vam poželi dati popis najboljih romana svih vremena, zahvalite mu od sveg srca, ali slobodno sami izaberite najdraže pisce.
Papa jest nepogrešiv, ali nije sveznalica. Njegova karizma nepogrešivosti, koju on uživa kao Petrov nasljednik, strogo je ograničena. Prema nauku Prvoga vatikanskog koncila (1869.-1870.), koji je Drugi vatikanski koncil (1962.-1965.) potvrdio, papa je nepogrešiv kad »donosi definitivnu odluku koja se odnosi na vjeru ili moral«. Tako piše u Dogmatskoj konstituciji o Crkvi proglašenoj na Drugom vatikanskom koncilu. Ovdje treba uočiti jedno ograničenje: papina nepogrešivost odnosi se na pitanja koja su u vezi s vjerom i moralom ̶ ne s crkvenim običajima, sportom, književnosti i većinom stvari koje sačinjavaju naš svakidašnji život. O nepogrešivosti se može govoriti samo kad papa »donosi definitivnu odluku o crkvenom nauku«. To znači, kad istupa službeno i javno. Improvizirani komentar za vrijeme ručka ne računa se u to.
Usput, nepogrešivost nije ograničena samo na papu i na papine odluke. Biskupi, kad su sjedinjeni s papom na ekumenskom koncilu, također su nepogrešivi kad iznose nauk koji se odnosi na vjeru i moral. Dosad je održan dvadeset jedan ekumenski koncil, i na većini su njih donesene odluke koje se odnose na crkveni nauk i moral. Te su odluke nepogrešive. Na mnogim tim koncilima donesene su također odluke koje se odnose na disciplinu, ali one nipošto nisu nepogrešive, jer se ne odnose izravno na vjeru i moral.
Nepogrešivost se može očitovati na još jedan način. Da bi papa i biskupi naučavali nepogrešivo, ne moraju sazivati crkveni koncil. Duh Sveti jamči da oni naučavaju pravi nauk kad god ponavljaju ono što Crkva oduvijek uči. Tako, primjerice, Crkva oduvijek uči da je uskrsnuće povijesna činjenica, pa je i svaki pojedini biskup nepogrešiv kad ponavlja ovaj nauk.

Pročitano 1175 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 10 Veljača 2015 07:57

Duhovnost

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet