Petak, Rujan 21, 2018

Je li Crkva uređena poput demokracije?

• Nedjelja, 01 Veljača 2015 00:00

Naše novo pitanje tjedna glasi:

Je li Crkva uređena poput demokracije?

Crkva nikad nije bila uređena poput demokracije i nikad neće ni biti. Ona je uređena po uzoru na nebo, koje je apsolutna monarhija i u kojemu Bog sjedi na prijestolju. On je vladar, a mi smo njegovi podanici. On je imenovao premijera - Petra - i predao mu vlast da vlada u njegovoj odsutnosti, davši mu veliki dio svog vlastitog autoriteta kao kralja i pastira (Mt 16,18-19, Iv 21,15-19). Bog je dao Petru glavne pomoćnike - ostale apostole. Ta struktura vlasti traje sve do danas po apostolskom naslijeđu u sadašnjem papi i u biskupima koji su s njim u jedinstvu. Čemu onda služe župna pastoralna vijeća? Činjenica da ta vijeća postoje ne znači da se Crkva iz monarhije prometnula u demokraciju. Treba znati da se ovi izrazi mogu s pravom koristiti samo kad je riječ o političkim institucijama. Kad je riječ o Crkvi, oni nisu posve prikladni i trebali bismo ih koristiti samo kao analogiju. Župna vijeća služe ostvarenju nekolicine praktičnih ciljeva: njihova je zadaća rasteretiti župnike administrativnih dužnosti, koje mogu podjednako dobro, a često još i bolje, obavljati župljani, upoznati župnika s problemima župljana, te izraditi pastoralni plan za župu. Pritom je župno vijeće konzultativno a ne zakonodavno tijelo. Ono daje preporuke župniku, ali ne uzurpira njegov autoritet, ni njegove dužnosti. Župnik se ne može odreći vlasti koju mu je dao biskup, i ne može je prenijeti na župno vijeće, ali može prenijeti na nj neke ovlasti ako to smatra potrebnim. Samo se po sebi razumije da on ne može ni na koga prenijeti svoje sakramentalne dužnosti, jer je za to potreban sakrament svećeništva.

Pročitano 1158 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 18 Veljača 2015 10:01

Duhovnost