Ponedjeljak, Studeni 12, 2018

Zapovijedi kojih se lako pridržavati

• Srijeda, 08 Listopad 2014 00:00
  • Napisao/la  Anela Todoric

Kad pričamo o Sinajskim zapovijedima, većina se nalazi u ulozi onoga tko baš i ne griješi po njima, jer lako ih se pridržavati. Napisane su čitko, sadržavaju čuvanje osnovnog morala, moraš biti baš teški nevjernik da bi se ogriješio o njih. Je li to baš tako? Spomenit ću se samo onih zapovijedi koje su „lagane“.
Prva nam kaže: Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih Bogova uz mene. Jesmo li razmišljali koji su sve naši oltari kojima se klanjamo. Spomenit ću samo jedno zlatno tele, šoping centre. Čula sam nedavno jednu rečenicu: Neka je i na nas Bog pogledao, pa ih otvorio u Hrvatskoj, da imamo gdje doći kad je ružno vrijeme, zimi i nedjeljom. Je li moguće da nam toliku pažnju privlače obični dućani? Mnoštvo naroda iz svih krajeva Hrvatske stiže u takve centre pokloniti se sjaju koji nam nude. Ne rade li zbog nas nedjeljom, baš u dan kad bi se trebali pridržavati naše treće zapovijedi koja nam kaže: Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji.  Zvuči nam poznato? Nije li sotona na sličan način kušao Isusa u pustinji: „Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu  pa mu reče: "Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš." Tada mu reče Isus: "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanja ji njemu jedinom služi!" Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu“
Ne kažem da je grijeh ići u dućan, dapače, od tamo nabavljamo stvari neophodne za život, ali bilo bi dobro razmisliti o jednom: Ima li Bog, Gospodar svega, toliku pažnju od mene? Jesam li nečiji rob ili slobodan slijediti Ga.
Druga: Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud. Da, ja ne psujem, psuje moj susjed, ja samo nekad ispričam neki vic koji ne bi bio toliko smiješan da u njemu nema psovke. Ja ne psujem, samo ponekad citiram onog mog susjeda koji psuje. I ja nikad nisam nikoga upozorila da ne psuje, jer svatko ima pravo govoriti što hoće. Bilo bi dobro razmisliti, što ja to Bogu imam za reći, jer svaki put kad ga zazovem, On je tu: Evo me, zvao si me. Ako ga zovem onako, jer mi nedostaje riječi, postoji šansa da mi se ne odazove onda kad ga stvarno budem trebala.
Četvrta: Poštuj oca i majku da dugo živiš i da ti dobro bude na zemlji. Da, ako su to zaslužili. Nažalost, slažem se, ima roditelja koji se nisu baš najbolje snašli u svojoj ulozi, napuštali su djecu, rastavljali brakove, pijančili... Bez obzira kakav bio, svaki roditelj zaslužuje brigu i poštovanje svoga djeteta. Bog se poslužio njima da dođemo na svijet. Nema većeg slavlja od onog kada dijete svojom brigom obrati roditelja i privede ga u život vječni. Uostalom, svatko od nas će jednom ostariti i biti potreban ljubavi. Hoćemo li se pitati kad ostarimo jesmo li zaslužili? Teško je, ali Bog nam i nije obećao lagodan život, već uski i trnjem posuti put, ali, što je ovaj život naspram vječnosti.
Peta : Ne ubij. Tako lako, pa tko bi normalan ubio drugog čovjeka. Osim, ako se ne radi o „pravima žena“ pod kojima se krije dozvola za ubojstvo nevinog djeteta. Bilo bi dobro razmisliti da svaki put kad ne napravmo ništa u svrhu spriječavanja ubojstva nerođenog djeteta, a imali smo priliku, izravno sudjelujemo u krvavom ubojstvu nedužnoga. Svaki život je u vlasti Stvoritelja, kako moj, tako i svih ostalih stvorenja na zemlji. Nismo u vlasti određivati tko će živjeti, a tko neće. „Vidite sada da ja, ja jesam, i da drugog Boga pored mene nema! Ja usmrćujem i oživljujem; ja udaram i iscjeljujem i nitko se iz ruke moje ne izbavlja“. Kad klevećemo, kad vrijeđamo, kad ne branimo, svaki put ubijamo čovjeka koji je u vlasti samoga Boga. Zato razmislimo na koje načine se odnosimo prema sebi, onima koji su potrebni naše pomoći, prema onima koje ne volimo, prema onima koji nas progone. Jesmo li sigurni da uistinu znamo što se očekuje od nas. Naoružajmo se molitvom, najdragocijenijim oružjem koje spašava živote. Na taj način nježno prihvaćamo svaki ljudski život i svaki put se iznova divimo Božjem remek djelu, čovjeku. Molitvom uvijek dobijemo odgovor, baš koji smo tražili.

Božji blagoslov

Pročitano 1672 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 08 Listopad 2014 16:08