Subota, Veljača 16, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Predsjednički kandidati o pobačaju

  • Ponedjeljak, 05 Siječanj 2015 00:00
  • Napisao/la  uredništvo

Aktualni hrvatski predsjednik, ujedno kandidat za novi mandat, u kampanji se izjasnio o pobačaju, kako izvještavaju televizije i drugi mediji na sljedeći način: „Sasvim sigurno abortus kao fenomen nije nešto što je poželjno, ali, u prvom redu, cijeli taj fenomen moramo razmatrati s aspekta prava žene da odlučuje o rađanju. I tu je moja pozicija potpuno jasna – sadašnje uređenje, gdje žena pod određenim uvjetima, ima pravo izbora, mora ostati. Mislim da bi se svaki kandidat ili kandidatkinja morali vrlo jasno odrediti prema ovom i moralno i etički prevažnom pitanju…“ „Što se tiče zdravstvenih djelatnika, onaj iskreni prigovor savjesti valja uvažiti, jer smo društvo koje uvažava takve stvari. Ali javno zdravstvo mora osigurati da žena dobije punu uslugu.“ (Tportal.hr od 13.12 2014.) „Ja sam za život, ali isto tako poštujem pravo na izbor. Nisam za zabranu pobačaja, zato što ona nikada i nikome nije donijela dobro. Ali sam za pozitivne mjere poput edukacije muškaraca i žena, psiholoških i ostalih savjeta koja pomaže ženi da prebrodi tu stresnu situaciju te da odluči hoće li zadržati trudnoću“, izjavila je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović za vrijeme posjeta Drnišu i Sinju. (Narod.hr, 14.12.2014.)
Predsjednički kandidat Milan Kujundžić izjavio je u Širokom Brijegu da u Hrvatskoj ne treba zabranjivati pravo na pobačaj, nego aktivnom politikom čuvati dijete od začeća, za što se zauzima kao katolik. Naime, komentirajući navode hrvatskog predsjednika, Kujundžić je istaknuo da se on prema pitanju pobačaja odnosi u skladu s „univerzalnim kršćanskim vrjednotama koje zagovaraju očuvanje života od začeća do smrti“. Samo ne zabranama, nego aktivnom politikom treba čuvati dijete od začeća i mislim da je to što treba učiniti“, rekao je Kujundžić u izjavi novinarima nakon susreta s franjevcima u samostanu u Širokom Brijegu.
(Narod.hr, 14.12.2014.)
Na pitanje o pobačaju Sinčić je rekao da želi Hrvatsku u kojoj obitelji neće ni željeti napraviti pobačaj. (HRT 4, 9.12.2014.) I na drugim vijestima izjavljuje da je pobačaj sekundarno pitanje.

Tko je ovdje katolik, a tko agnostik glede pitanja pobačaja?
A evo što sui naši biskupi poručili povodom predsjedničkih izbora. „Pozvani smo kao vjernici poduprijeti programe onih predsjedničkih kandidata koji se zauzimaju za promicanje dostojanstva žene, za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene te promiču kulturu života.“
(tu-hbk/gk 11.12.2014.)

Agnostik se ovdje nije izgubio, tj. on je prepoznatljiv takoreći na svakom koraku svojih djela i prezentacija u javnosti. Ali osobno ovdje ne vidim katolika.
Kod Grabar Kitarović prepoznajem samo jednu suvislu rečenicu u navedenome, a to je: „ali sam za pozitivne mjere poput edukacije muškaraca i žena, psiholoških i ostalih savjeta koji pomažu ženi da prebrodi tu stresnu situaciju“. I dobro bi poentirala da je istu rečenicu dovršila riječima: da bi se mirno odlučila zadržati trudnoću, a ne: te da odluči hoće li zadržati trudnoću. U klopci je ona i dr. Kujundžić kad spominju pojam zabrana, a u još većoj Grabar Kitarović, kad naglašava da poštuje pravo na izbor pobačaja. Odveć, a ne malo, me čudi kako, ne samo ona, nego brojni intelektualci kod nas ne uviđaju, ne spoznaju, da nitko ženama ne može dati ni oduzeti pravo na pobačaj, kao što isto tako ne može netko nekomu dati pravo na pljačku, silovanje, razbojstva, ubojstva i sl.
Toliko ja kao, laik, deklarirani katolik, a svojski se trudim biti i više od deklariranoga katolika, pogotovo kad je riječ o pravu svakoga nerođenoga djeteta, tj. o pravu na život koje ne može anulirati ni jedno drugo pravo.
No bilo bi dobro da se oglasi i neki naš dobri, zašto ne i vrhunski, teolog moralke ili uopće teolog glede pitanja namjernog pobačaja u duhu sadašnjih izbora.

Autor: Nikola Bašić

Izvor: GLAS KONCILA broj 1, 4. Siječnja 2015.

Pročitano 1615 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 05 Siječanj 2015 10:24

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet