Subota, Veljača 23, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Otajstva radosti

  • Ponedjeljak, 01 Svibanj 2017 00:00
  • Napisao/la  Mirta Miletić

Spoznaja da sam trudna u meni je uvijek rađala veliku radost. Eksploziju radosti! Želju da to razglasim svima, da vičem od radosti. Tu nutarnju radost u meni doživljavam i kao jedan od gotovo opipljivih dokaza da iza događaja začeća stoji sam Gospodin. Taj osjećaj zaista ne mogu usporediti s niti jednim drugim osjećajem. Spoznaja da je u meni začet novi život!

Sjećam se i da je molitva krunice u vremenima trudnoće bila drugačija. Osobito radosnih otajstava. Nekako sam osjećala posebnu povezanost i blizinu s Marijom. U ovome tekstu željela bih zajedno s vama razmišljati o radosnim otajstvima krunice, upravo kroz ovaj kontekst začeća i rađanja novog života, novog djeteta, divljenja i neopisive radosti koju trudnoća i spoznaja o dolasku jednog novog i neponovljivog ljudskog bića na svijet donosi.

Čemu nas to uče radosna otajstva krunice? O čemu možemo razmatrati dok molimo radosna otajstva? Kakav nam model za život daju? Čitatelji koji su roditelji mogu i iz osobnog iskustva razumjeti radost novog života, začeće djeteta, vijesti da će postati roditelji. To je zaista radosna vijest! Pokušati ću navesti neka moja razmišljanja.

1. Koga si, Djevice, po Duhu Svetom začela.

Iz iskustva razgovora s mnogim ženama i bračnim parovima primijetila sam da je odlučiti se za novo dijete često vrlo teška odluka. Kao da postoji čitav niz razloga, prepreka, strahova, neizvjesnosti koji stoje na putu toj odluci. 'Kako će to izgledati kada dođe malena beba u naš život? Hoćemo li se moći organizirati? Hoće li to ugroziti moje radno mjesto?' No, kada se jednom to dijete rodi, nepovratno nestanu strahovi i zamijeni ih neopisiva radost.
Kako Marija prima radosnu vijest da će začeti Isusa? Zatekao ju je Božji plan, ali je bila otvorena i ponizna za sve što Bog misli da je dobro. Otvorenost Božjem planu! Bog je taj koji daje život, a mi smo njegovi Suradnici. Odgovorno planiranje obitelji od nas traži često preispitivanje jesam li otvoren životu, surađujem li s Bogom i jesam li se možda iz sebičnih razloga zatvorio novom životu. Jesam li sam sebe i svoju obitelj zatvorio u neke granice i okvire i rekao: 'Više ne mogu!' Ali, da li je zaista istina da 'više' od ovoga što sada živim – zaista ne mogu dati, ponuditi? Marija je u ime svih nas čula riječi: 'Ne boj se Marijo, ta našla si milost u Boga!' U ovome otajstvu razmišljam o ovim riječima. Sam Bog je nazočan u ovom činu, u ovom događaju začeća. Postoji li uopće nešto na ovome svijetu što se može usporediti s veličinom i ljepotom začeća novog ljudskog života? Evo nam dobrog ispita savjesti! Kako reagiram na vijest o nečijoj trudnoću? Gledam li na trudnoću kao na nešto vrijedno i duboko ili pokušavam obezvrijediti dar života? Jesam li iskreno radostan zbog nečije trudnoće ili tek glumin radost? Borim li se protiv „kulture smrti" i promičem li svojim životom „kulturu života"?

2. Koga si, Djevice, Elizabeti u pohode nosila.

Iako je vijest o vlastitoj ili tuđoj trudnoći radosna vijest, svjedoci smo utjecaja „kulture smrti" pa i među nama vjernicima. Nerijetko se događa da iz okoline dolaze i negativne poruke, pa čak i osude. Shvatila sam da poneki ljudi, prema tek začetom djetetu kojeg ne vide, imaju neprijateljski, propitkivački stav. Ispada kao da to još nije čovjek koji osjeća i treba ljubav, pa si neki uzimaju za pravo površno prosuđivati je li planiran ili nije, u kojim je okolnostima začet i treba li se roditi ili ne. Sasvim je druga priča kada se dijete rodi. Onda je to dražesno stvorenje koje u ljudima stvara osjećaj ganuća. Ono što ne vidimo, što je skriveno našim ljudskim očima, kao da nema toliku vrijednost i težinu. Površnost prema tajni života, otajstvu života! Gospodine, otvori nam oči srca da možemo prepoznati ovu veličinu dara i svetosti novog života!

Dobro je što nam Bog uvijek šalje duše otvorena i čista srca koje nas tješe i razumiju. To su Naše Elizabete! Susret dviju trudnica! Svaka riječ je suvišna! Trudnice se razumiju u svemu, jer prolaze isto iskustvo. Marija i Elizabeta su se savršeno razumijele. Marija svoju tajnu dijeli s Elizabetom. Zna da će je ona sigurno razumijeti. Zahvalna sam Bogu na mnogim Elizabetama koje je često slao u moj život, osobito kroz trudnoće. Uvijek kao poticaj i ohrabrenje! Ovo otajstvo je poticaj na zahvalnost prema osobama koje nas razumiju i hrabre. Kultura smrti je toliko uzela maha, da se ponekad nameće osjećaj krivnje što si trudan. Često se sjetim p. Marka Glogovića koji kaže kako je svaka trudnica kao kraljica. Kraljica, jer nosi otajstvo života! Bog brine o našim životima i šalje utjehu kada je potrebno. Ovo otajstvo je i model pravog prijateljskog susreta. Pravo prijateljstvo je duboko i povezuje dvije osobe na dubljoj, duhovnoj razini. I kada se ne radi o trudnoći, možemo razmišljati o svima onima koji su nam darovani na našem duhovnom putu, 'začeću Gospodinovom' u našem životu, u našem srcu. I tada se najbolje razumijemo s onima koji isto ili slično prolaze i proživljavaju ili nisu zaboravili da su prolazili.

3. Koga si, Djevice, rodila.

Nakon devet mjeseci Marija rađa Isusa. Rodio se u skromnim materijalnim uvjetima. Mariju zamišljam kao strpljivu, samozatajnu i hrabru ženu. Takva je vjerojatno bila i na porodu. Ona je moj uzor strpljivosti u bolovima i mukama rađanja. Ako je Gospa prošla kroz to, mogu i ja. Prije svakog poroda molili smo devetnicu Gospi i svjedočim o velikim plodovima devetnice. Moguće je i u rađaoni svjedočiti da si kršćanin. Iz iskustva sam primijetila da su žene uoči i nakon samog poroda otvorenije za duhovne razgovore. Kao da kroz ovo otajstvo dožive i posebnu blizinu Gospodina. I u tim trenucima oporavka može se vrlo snažno navijestiti Evanđelje.
Sve vrijedne stvari dobivaju se trudom i žrtvom. Tako i novi život! Dolazi kroz porođajne boli. I ta je bol otajstvo, jer prethodi najvećoj tajni! Životu! Svaki te porod obilježi i nekako vrijeme počinješ mjeriti prije i poslije poroda. Doista te taj događaj obilježi i promijeni. Sudjeluješ u nečemu što do kraja ne razumiješ. Stvaranje novog života! Nedavno sam zaključila da sa svakim novim djetetom sve manje „razumijem" otajstvo stvaranja novog života. Ranije sam bila uvjerena kako sve razumijem, no sada više „šutim" o tom otajstvu!

4. Koga si, Djevice, u hramu prikazala.

U ovome otajstvu razmišljam kako je važno posvijestiti si ovu važnu istinu da svaki ljudski život pripada Gospodinu. Pa i moja djeca. Uvijek postoji ta napast da se od djece 'rade bogovi'. Naša djeca trebaju u nama roditeljima vidjeti i doživjeti da je Bog na prvome mjestu. To nismo niti mi roditelji, a to nisu niti naša djeca. Na prvome mjestu treba biti Bog. Mi smo cijelu našu obitelj na poseban način prikazali i posvetili Presvetom srcu Marijinu. Pokušavamo služiti našoj djeci i omogućiti im kršćanski odgoj, ali uvijek svjesni da Bog ima neki poseban plan sa svakim od njih. Razmišljam o tome kako trebam biti posebno budna i pažljiva da im ne nametnem neki svoj plan, već da im nastojim približiti vjeru i ljepotu duhovnog života s Gospodinom. U ovome otajstvu žarko molim za dar žive vjere za njih i za ostvarenje Božjeg plana u njihovim životima.

5. Koga si, Djevice, u hramu našla.

U ovome otajstvu razmišljam o periodu odrastanja koji je, vjerujem, težak izazov za sve roditelje. Period 'puberteta', adolescencije, sazrijevanja. U ovome periodu borbe s autoritetima, traganja za svojim identitetom među vršnjacima, postoje trenuci kada se kao roditelj osjećam bespomoćno. Mnogi roditelji osjećaju u tome periodu da gube kontakt s djetetom, kao da se stvori nekakav jaz nerazumijevanja. No, u ovim trenucima posebno je važna upravo roditeljska molitva. Molitva da naša djeca prepoznaju, upoznaju Gospodina. Da pronađu pravi put. Jer, pronađu li i upoznaju li Gospodina, pronašli su ono najvažnije. Molimo za našu djecu, za naše mlade da prepoznaju da im je 'biti u kući Očevoj!'

Mirta Miletić

 

Izvor: Glasnik mira, travanj 2016.

Pročitano 1193 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 01 Svibanj 2017 15:52

Riječ o Riječi

Duhovnost

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet