Subota, Veljača 23, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Etape duhovnog života

  • Subota, 31 Siječanj 2015 00:00
  • Napisao/la  uredništvo

Četiri su glavna stadija u molitvenom životu svake osobe: dječja (maloljetna) molitva, adolescentska molitva, odrasla (zrela) molitva i savršena molitva. U dječjoj fazi osoba je vrlo nesigurna i nedostaje joj pouzdanje kako u sebe, tako i u Boga, pa stoga odlučuje živjeti u stabilnu i sigurnu svijetu. svijet je to unaprijed sastavljenih molitava što ih se uči napamet ili čita iz molitvenika. Svijet je to utvrđenih formula i iskušanih pobožnih vježbi. Adolescentski stadij nastupa ako vjernik odluči osobno prigrliti vjeru koju je primio s majčinim mlijekom. Svijet je adolescenta manje predvidljiv i svakako uzbudljiviji. Osjećajući kako je Bog poziva dalje, osoba odgovara tražeći ga u sve dubljem iskustvu molitve. Svijet adolescenta obilježavaju žar, duhovna samouvjerenost i oholost, iako je osoba uglavnom svjesna samo vlastitog žara. Obično se molitveno iskustvo adolescenta odvija iza zatvorenih i privatnih vrata nutarnje mentalne molitve. Ranijih su godina brojni ljudi ovaj stadij prolazili u pratnji drugih, kao pripadnici molitvenih skupina. Trenutak istine nastupa kada prođe prvi žar, a vjernik se u svojem molitvenom životu nađe lišen svih osjećaja. Žalosno je reći, no velika većina u tome trenutku napušta ozbiljnu osobnu molitvu, jer ih je iskustvo naučilo vjeru povezivati s osjećajima, odnosno opipljivo iskustvo Božje prisutnosti s njegovom stvarnom prisutnosti. Kad bi samo znali da je Bog tek poduzeo novu inicijativu i privukao ih k sebi bliže no ikada prije! Međutim, ta nova, više duhovna Božja prisutnost, adolescentu djeluje poput odsutnosti, jer je njegovo dotadašnje iskustvo bilo gotovo posve sjetilno. Dani su adolescencije sada prošli - i nikada se više neće vratiti. To je početak odrasle (zrele) molitve.

Taj novi svijet u kojem se vjernik našao okruženje je koje mu pomaže da odraste, svakodnevno se učeći davanju bez primanja i pružanju ljubavi ne osjećajući da je ta ljubav uzvraćena. Ljubav koja se uvijek jednakom mjerom vraća mora ostati upitna, sve dok ne primi ništa zauzvrat, a svejedno nastavi davati. To je početak mistične molitve. Veliki duhovni pisci posve jasno iznose kako će početnik koji ustraje biti posvema lišen svakog osjećaja i žara te će mu biti dana prilika da postane kadrim za savršenu i nesebičnu ljubav. Tijekom godina kršćanska je predaja tome bolnom razdoblju u duhovnom putovanju davala različita imena. Za neke je to pustinja, pustoš; za druge oblik neznanja, kuća samospoznaje ili pak tamna noć duše.

Izazov se sastoji u ovome: želiš li se poistovjetiti s puninom ljudskog bića, sa savršenom zrelom Osobom, koja je o prvome Uskrsu ustala iz groba? Želiš li iskusiti puninu ljubavi koju je Krist iskusio u svome uskrsnuću i podijelio s drugima? Ako želiš, onda ti se valja pripraviti na dioništvo u njegovu sebedarnu životu, a i u njegovoj smrti, pa čak i njegovu silasku nad pakao! Doslovce! Svatko može Krista nasljedovati kada čini čudesa, pretvara vodu u vino i dijeli besplatnu hranu i piće. No koliko ih je koji su ga spremni slijediti u pustinji kako bi ondje trpjeli glad, žeđ, samoću i napast? Koliki su za njim spremni nositi križ, slijediti ga na Kalvariji? Djeca ne. Adolescenti ne. Za to je potrebno biti odrastao, zreo odnosno, upravo je to ono što adolescenta pretvara u odraslu i zrelu osobu.

 

David Torkington: Mistik

Pročitano 1496 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 31 Siječanj 2015 16:34

Duhovnost

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet