Subota, Veljača 23, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

O Božjoj providnosti i našem predanju

  • Petak, 27 Ožujak 2015 00:00
  • Napisao/la  uredništvo

„Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu. Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vrjedniji od jela i tijelo od odijela? Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vrjedniji od njih? A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, ne će li još više vas, malovjerni? Nemojte dakle zabrinuto govoriti: ‘Što ćemo jesti?’ ili: ‘Što ćemo piti?’ ili: ‘U što ćemo se obući?’ Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Povjerenje i predanje Božjoj Providnosti Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova.“ (Mt 6, 24-34)

 

Tri ključne poruke

Ovaj nam tekst daje tri ključne poruke: dvije stvari koje nikako ne valja činiti i jednu koju svakako treba činiti. Daje nam i jedno obećanje.

1. Ne možemo služiti Bogu i bogatstvujer ćemo biti kao razapeti. Moramo izabrati svojega gospodara. Ili će Bog biti naše bogatstvo, ili će bogatstvo biti naš bog. To je poziv na povjerenje da ćemo imati sve ono što nam je potrebno ako Boga stavimo na prvo mjesto. Možda ne ćemo imati suvišnih ili luksuznih stvari, ali ćemo u duši imati mir i radost.

2. Ne trebamo se mučiti niti se brinuti – niti za svoj život niti za sutra – budući da naša zabrinutost nije ni od kakve koristi, a nebeski Otac zna što nam je potrebno. To je poziv na predanje Božjoj Providnosti i na život u sadašnjem trenutku.

3. Valja nam tražiti Kraljevstvo i pravednost njegovu. To je poziv na život mnogo bogatiji od onoga koji se ograničava na materijalne stvari. To je poziv da razmislimo kojim smo redom posložili svoje vrijednosti: što je bitno, što je nužno, što je potrebno, bez čega možemo, čega se moramo čak i odreći za svoje vlastito dobro.

4. Obećanje je da će nam se sve ostalo nadodati. Bog ga daje onima koji su hijerarhiju vrijednosti postavili pravim redoslijedom: od najviših do najnižih, a ne obrnuto. „Kad vam dođu kušnje i problemi, onda kažete: Bože, Majko, gdje ste?! A ja samo na vas čekam da mi izreknete svoj DA pa da ga prenesem Isusu i da vas on obdari svojom milošću… A onda ćete otkriti da je Bog svemoguć u vašem svagdanjem životu“, govori nama Majka Marija.

„Stoga, kaže Isus, tko … sluša … moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer – utemeljena je na stijeni“ (Mt 7,24-25).

 

Oslobođeni od straha

Knjiga mudrih izreka, 30,8 kaže: „Ne daj mi siromaštva ni bogatstva: hrani me kruhom mojim dostatnim; inače bih, presitivši se, zatajio tebe i rekao: ‘Tko je Jahve?’ Ili bih, osiromašivši, krao i oskvrnuo ime Boga svojega“. „Bolje je malo sa strahom Gospodnjim nego veliko blago i s njime nemir“, kaže Knjiga mudrih izreka 15,16. Da bismo iskusili Providnost moramo se usuditi s vjerom i pouzdanjem predati sebe i svoj život u Božje ruke. Kad smo jednom iskusili Providnost, oslobođeni smo od straha da će nam nešto nedostajati. Strah Gospodnji oslobađa nas od svih ljudskih strahova. Ignacije Lojolski savjetuje nam moliti kao da sve ovisi o Bogu, a djelovati kao da sve ovisi o nama. Želi da se potpuno uzdamo u Providnost, ali da istodobno budemo optimalno savjesni i odgovorni u odnosu na realnost. Delikatna je to ravnoteža koju nam valja svakodnevno iznova tražiti…Neka sve što posjedujete bude u rukama Božjim. Tako, samo tako ćete imati radost u srcu. Radujte se u svemu što imate. Bogu zahvaljujte, jer je sve dar Božji vama. Tako ćete u životu moći zahvaljivati za sve i otkriti Boga u svemu…

Izvor: vratavjere

Pročitano 2038 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 27 Ožujak 2015 12:02
Više u ovoj kategoriji: « Etape duhovnog života

Duhovnost

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet