Subota, Veljača 23, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Duh Branitelj

  • Petak, 22 Svibanj 2015 00:00
  • Napisao/la  uredništvo

Što nam znači vrijeme? Znači li nam to da je od Isusova uskrsnuća prošlo više od dvije tisuće godina? Mladim je ljudima čovjek od četrdeset godina star. Neki će se na to nasmijati, osobito četrdesetogodišnjaci. Izgleda da je vremensko razdoblje relativno za pojedine dobne skupine. Prema tome, kako možemo obuhvatit svojim osjećajima i znanjem razdoblje od dvije tisuće godina, sve od Isusova uskrsnuća?

Najlakše je reći: „Ma, davno je to bilo. Tko zna kako je to bilo i je li se stvarno dogodilo?“ Čini se kao da nam je vjera smalaksala. A upravo vjeru će tražiti Sin čovječji kada ponovno dođe na zemlju. Svaka godina donosi promjenu, kao da se sve mijenja. Sve se relativizira. Nestaju svjedoci vjere. Vratimo se na početak!

Putovanje kroz vrijeme je moguće. To može samo čovjek, koji je duh, duša i tijelo. Jeste li ikada poželjeli biti s Isusom, gledati ga, osjetiti njegov dodir i njegovu blizinu? Sve je to moguće u sili Duha Svetoga. Isus ga zove Duh Branitelj. On nije neki nadomjestak za Isusa, nego nam otkriva tajnu Isusove prisutnosti. Duh Sveti je Bog, Osoba. Poučava o svemu i doziva na pamet svaki događaj i svaku Isusovu riječ u djelu spasenja. Duh Sveti je dar Oca, ali i dar Isusa Krista. U Duhu i po Duhu otkrivaju nam se znakovi Isusove prisutnosti. To su sakramenti. Oni imaju nevidljivu dušu, kao što ima čovjek. Mnogima to ne ide u glavu. Prepoznali su ih oni, koje je poučio Duh Sveti. Oni su ih otkrili za sebe i za sve nas. Isus je prisutan u sili Duha Svetoga kad god se krsti, prašta grijehe, maže uljem, polaže ruke. On je prisutan i u običnom kruhu i vinu, u ljudskoj blizini i molitvi.

Isus je i dalje s nama bez obzira na vremensko razdoblje. On ne spava niti se umara. Daruje sebe i čezne za čovjekom, za blizinom. Temeljni uvjet otkrivanja Isusove prisutnosti među nama je ljubav. To je sve što Isus traži od svojih učenika: „Ljubite jedni druge, kao što ja ljubim vas!“ Ljubiti druge postaje moguće u Sili odozgor. Ljubav je dokaz autentičnosti vjernika i prekoračuje običaj i tradiciju. Tko ljubi, taj čuva Božju riječ. Duh Sveti podsjeća nas na to da je Isus među nama i da nas je on prvi ljubio. Istinita ljubav potiče vjeru. Prema tome, nije važno koliko stoljeća je prošlo od Isusova uskrsnuća. On je sada i nadalje prisutan među nama. Nitko to ne može osporiti.

Duh Sveti je najveći dar. On donosi i daje druge darove i plodove. Mir je plod Duha Svetoga. To nije mir koji svijet pruža. Mir se temelji na osobi Isusa Krista. Tu gdje je Isus, tu je Duh Sveti i mir. Isus je po svojoj žrtvi cijelome svijetu zaslužio mir. I dok za vrijeme mise dijelimo taj Kristov mir, to znači da se srcem želimo otvoriti Duhu Svetomu i shvatiti da je to pozdrav koji obećava i obvezuje: „Spreman sam učiniti nešto za tebe, spreman sam otkinuti jedan dio života i darovati za tebe!“ To je govor požrtvovnosti, to je govor ljubavi. Tako postajemo nositelji mira. Mislim da to najbolje ocrtava poznato ime Damir –Daj mir. To može samo čovjek, koji je otvoren za djelovanje Duha Svetoga.

Otkrijmo dar Duha Svetoga. Prepustimo se Duhu Branitelju. On nas brani od nevjere. Brani nas da nikada ne pomislimo da Isus nije s nama. On je naš odvjetnik u ovom svijetu. Štiti nas pred zlim dusima. Pravi nam društvo da se nikada ne osjećamo usamljenima. Omogućuje da čuvamo Božje zapovijedi i da ljubimo jedni druge. Duh Sveti uči nas predanju i istinitoj molitvi. S njim smo na sigurnom putu. Duh Sveti je životvorac. On nas i pomlađuje. Za njega nisu bitne godine niti prošlost. Sve je sada. Kako postati toga svjestan? Jedini način je osvjedočiti se sam. Povjerovati svjedocima, učenicima, nasljednicima, propovjednicima koji su Isusa sreli i Duha zadobili i dati se poučiti. Primi mentalitet Oca, Sina i Duha. Dopusti da se Duh Sveti nastani i trajno u nama. Prijateljuj s njime, dođeš li ujutro, u podne i navečer u prostor svoga srca i nađeš li ondje Duha Svetoga, tvoj će dan biti blagoslovljen i radostan, tvoji će poslovi biti Božji poslovi, a trud neće biti uzaludan. Razumije li tkogod ovaj naputak? A želi li tko poći tim putem? Odvažni budite!

Autor: p. Arkadiusz Krasicki, CSSp

Pročitano 2243 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 22 Svibanj 2015 17:37

Duhovnost

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet