Subota, Veljača 16, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Torinsko platno

  • Petak, 03 Travanj 2015 00:00
  • Napisao/la  uredništvo

Što je to sveto Torinsko platno?

Platno je najviše istraživani arheološki i vjerski predmet na svijetu. O njemu je napisano stotine knjiga i bezbroj članaka na desetcima različitih jezika, no ništa od toga ne donosi ključni dokaz. Zašto? Ako kažemo da je sveto Platno obavijalo tijelo uskrsloga Isusa Krista, svako bi drugo vjerovanje bilo poljuljano. To je vjerovanje koje se nameće nasuprot slobodne prosudbe koja nam je dana; Bog nam uvijek ostavlja prostor za drugačiju interpretaciju nečega. Riječ je o veoma staroj tkanini od lana, ručnog tkanja, uzorka riblje kosti, dimenzija 4,4×1,1 m. Na Platnu su vidljive dvije tamnije vodoravne linije i rupe nastale u požaru u Chambéryju godine 1532., kada je tkanina bila savijena na 48 dijelova. Između dvije tamne linije, manje vidljivo ali mnogo značajnije, nalazi se dvostruka, frontalna i leđna slika Čovjeka koji je u tu tkaninu bio umotan, karakteriziran evidentnom mrtvačkom ukočenošću; polovica je Platna bila položena na grobni kamen, zatim je bio položen Čovjek, a na koncu je na njega bila položena druga polovica Platna. Iz tog razloga vidimo dvije slike, jednu frontalnu i jednu leđnu. Čak ni danas, s mnogim znanstvenim napretcima koje je doživjelo ovo desetljeće, sliku tijela nije moguće reproducirati sa svim njezinim karakteristikama. Nastala je kemijskom reakcijom lanenih vlakana: dakle ne postoji pigment niti ikakva obojena supstancija. Slika je iznimno površna i sastoji se od opne debljine tek 0,2 tisućinke milimetra. Energija koja je stvorila sliku jest većinom električna i usporediva je s tzv. fenomenom krune (engl.: Corona Discharge; hrvatski: pražnjenje korone) koja se, primjerice, dobiva kod dodira gromova.

Sama se slika može objasniti tek izvan okvira znanosti koja je, po definiciji, ograničena jer njome upravljaju ljudi koji nisu sveznajući. Sveto Platno stoga poučava znanstvenike da budu manje arogantni, da ne pretendiraju znati sve; neobjašnjiva slika poučava suvremenog čovjeka, koji se smatra posjednikom čitavog svijeta, većoj poniznosti.

Sveto Torinsko platno prikazuje sliku teško mučenog čovjeka u skladu s onim što nam donosi Evanđelje:


– razabire se više od tristo rana od bičevanja po čitavom tijelu
– iz rana zatiljka, čela i sljepoočnica vidi se da je bio okrunjen trnovom krunom
– iz rana i curenja krvi iz zapešća i nogu evidentno je da je bio pribijen na križ
– iz rane boka, iz koje teče krv, dijelom čista prirodna crvena, dijelom sukrvičasta, fluorescentna prema ultraljubičastom, potvrđuje se da je riječ o smrti umotanog čovjeka zbog pomanjkanja krvne cirkulacije.

Prema tradiciji, sveto Platno omatalo je tijelo Isusa Krista, koji je uskrsnuo nakon svoje smrti, a znanstvene analize nisu pobile tradiciju, štoviše, potvrdile su sve ono što Sveto pismo donosi o Muci, Smrti i Uskrsnuću Isusa Krista. Čovjek umotan u Platno je Isus Krist Na temelju različitih kalkulacija vjerojatnosti, proizlazi da je Platno omatalo tijelo Isusa Krista s vjerojatnošću od skoro 100 posto i zanemarivim postotkom nesigurnosti. Čovjek umotan u Platno bio je bičevan kao i Isus, okrunjen trnjem, pribijen na križ čavlima probodenim kroz ruke i noge, i umro zbog puknuća srca, kako donosi Psalam 22,15b: „Srce mi posta poput voska, topi se u grudima mojim.“ U Grobu je ostao manje od četrdesetak sati, jer nema znakova raspadanja, kako donosi Psalam 16,10: „Jer mi ne ćeš ostaviti dušu u Podzemlju, ni dati da pravednik tvoj truleži ugleda.“ Čovjek umotan u sveto Torinsko platno je uskrsnuo Sliku tijela nije moguće reproducirati, jer bi se trebali koristiti izrazito kratki i jaki mlazovi energije koji se ne mogu proizvesti u laboratoriju, no još se uvijek može razmišljati o tretiranju snažnim mlazom struje kao mehanizmom kreiranja slike. Svi znanstveni rezultati slažu se s Evanđeljem. Štoviše, određene znanstvene karakteristike Platna obogaćuju i produbljuju opise koji su možda dosta površni za današnjeg čovjeka. Stoga se može zaključiti izravna povezanost svetog Platna i Evanđelja. Evanđeljedonosi i podatak da je na uskrsno jutro Isus uskrsnuo. Zašto ne bismo onda pomislili kako je upravo sveto Platno svjedok Uskrsnuća? Pretpostavka Uskrsnuća je jedina stvar koja objašnjava stvaranje slike tijela. Slika tijela je fotografija Isusa Krista u trenutku Uskrsnuća.

Izvor: varavjere

Pročitano 1789 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 03 Travanj 2015 15:19

Duhovnost

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet