Srijeda, Siječanj 23, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Thomas Merton o svetosti

  • Subota, 18 Siječanj 2014 12:11
  • Napisao/la  Uredništvo

Mi potpuno pripadamo Kristu. Njegov se Duh na krštenju nastanio u nama. Mi smo hramovi Duha Svetoga. Naše misli, naša djela, naše  želje zapravo su više Njegove nego naše. Ali, mi se moramo truditi da Bog uvijek od nas primi ono što mu s pravom dugujemo. Ako ne radimo na tome da nadiđemo našu urođenu slabost, naše neuredne i sebične sklonosti, ono što u nama pripada Bogu bit će udaljeno od posvećujuće snage Njegove ljubavi i bit će uprljano sebičnošću, sljepoćom koja dolazi od nerazumnih želja, bit će otežano zbog oholosti i konačno će se strmoglaviti u provaliju moralnog ništavila koja se zove grijeh.

Ali zapravo svi mi koji smo kršteni u Krista i koji smo se “obukli u Krista” i time dobili novi identitet, obvezatni smo biti sveti kao što je on svet.

U svakom slučaju, put kršćanske svetosti ozbiljan je i težak. Moramo postiti i moliti. Moramo prihvatiti teškoće i žrtve iz ljubavi prema Kristu, ali i zato da unaprijedimo čovjekov život na zemlji.

“Sveta” osoba je ona koja je posvećena Božjim djelovanjem i njegovom prisutnošću u sebi. Ona je “sveta” zato što je tako duboko uronjena u život, vjeru i milosrđe “svete Crkve”, koja manifestira svoju svetost u toj osobi i po njoj.

Težiti za herojskim krepostima koje će nas proslaviti u očima drugih ljudi, ustvari znači oslabiti našu vjeru. Istinski svetac nije onaj koji je postao uvjeren da je on sam po sebi svet, nego onaj koji je preplavljen spoznajom da je Bog i samo Bog svet. On je pun strahopoštovanja zbog božanske svetosti koju počinje primjećivati posvuda. Svetac je sposoban ljubiti druge čak i kada su u grijehu. Jer on u svim stvarima i svim ljudima vidi objekt božanske sućuti. Nadalje svetac ne traži svoju slavu već slavu Božju. A kako bi se Bog mogao proslaviti u svemu, svetac ne želi biti ništa drugo doli čisti instrument božanske volje. On teži tome da živi kreposnim životom u herojskom stupnju ne zato da bi ga smatrali kreposnim i svetim, nego zato da dobrota Božja nikada ne bude zasjenjena njegovom sebičnošću.

Pročitano 1300 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 03 Veljača 2014 11:06

Duhovnost

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet