Subota, Veljača 16, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Thomas Merton: O obraćenju

  • Srijeda, 12 Veljača 2014 09:23
  • Napisao/la  Uredništvo

Kako ostajemo u Kristu i ugađamo Ocu? Vršeći volju Očevu kao što je to Isus činio, u poslušnosti Duhu Svetomu i usmjerenosti, punoj ljubavi, na njegovu prisutnost. Volja Kristova je, iznad svega, da ljubimo jedan drugoga. Istina je da je kršćanska svetost Kristova svetost u nama; ali to ne znači da će Duh Sveti djelovati u nama ako mi ostajemo potpuno pasivni i inertni. Nema duhovnog života bez trajne borbe i nutarnjih sukoba. Ti su sukobi to teži jer su skriveni, tajanstveni I katkad ih je nemoguće shvatiti. Svaki ozbiljan kršćanin voljan je učiniti nekoliko žrtava na početku. Nije teško dobro započeti. Ali je teško nastaviti, iznijeti ono što smo započeli i ustrajati u tome godinama, sve do kraja.

Potpuno je istinito da s njim umiremo na krštenju i uskrisavamo; ali to je tek početak niza smrti i uskrsnuća. Mi u svom životu nismo “obraćeni” samo jednom, već puno puta i taj nas beskrajni niz velikih i malih “obraćenja” i nutarnjih prevrata vodi do naše preobrazbe u Krista. Ali, dok god nemamo velikodušnosti da nadiđemo jedan ili više takvih preokreta, ne možemo se suočiti s nužnošću daljnjeg i sve većeg potresa u našoj nutrini, bez kojeg ne možemo konačno biti slobodni. Paradoksalno je, dakle – iako je Krist sam dovršio djelo našeg posvećenja – da što je on više učinio, to izgleda kao da će nas više koštati. Što više napredujemo, to je on više sklon oduzeti nam našu vlastitu snagu i uskratiti nam naše ljudske potencijale, kako bi se na kraju našli u potpunom siromaštvu i tami. To je situacija koju smatramo najstrašnijom i protiv koje se bunimo. Umjesto neobičnog, posvećujućeg otajstva Kristove smrti u nama, mi biramo nama bližu i ugodniju rutinu našega vlastitog djelovanja; mi odbacujemo njegovu volju i nalazimo utočište u trivijalnim postupcima koji nas “zadovoljavaju” i koji nam omogućuju da budemo zanimljivi u očima drugih. Mislimo da na taj način možemo naći mir i naš život učiniti plodonosnijim; ali mi se zavaravamo a naši čini postaju duhovno sterilni.

 

Pročitano 1434 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 12 Veljača 2014 09:27

Duhovnost

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet