Subota, Srpanj 21, 2018

Thomas Merton: O obraćenju

• Srijeda, 12 Veljača 2014 09:23

Kako ostajemo u Kristu i ugađamo Ocu? Vršeći volju Očevu kao što je to Isus činio, u poslušnosti Duhu Svetomu i usmjerenosti, punoj ljubavi, na njegovu prisutnost. Volja Kristova je, iznad svega, da ljubimo jedan drugoga. Istina je da je kršćanska svetost Kristova svetost u nama; ali to ne znači da će Duh Sveti djelovati u nama ako mi ostajemo potpuno pasivni i inertni. Nema duhovnog života bez trajne borbe i nutarnjih sukoba. Ti su sukobi to teži jer su skriveni, tajanstveni I katkad ih je nemoguće shvatiti. Svaki ozbiljan kršćanin voljan je učiniti nekoliko žrtava na početku. Nije teško dobro započeti. Ali je teško nastaviti, iznijeti ono što smo započeli i ustrajati u tome godinama, sve do kraja.

Potpuno je istinito da s njim umiremo na krštenju i uskrisavamo; ali to je tek početak niza smrti i uskrsnuća. Mi u svom životu nismo “obraćeni” samo jednom, već puno puta i taj nas beskrajni niz velikih i malih “obraćenja” i nutarnjih prevrata vodi do naše preobrazbe u Krista. Ali, dok god nemamo velikodušnosti da nadiđemo jedan ili više takvih preokreta, ne možemo se suočiti s nužnošću daljnjeg i sve većeg potresa u našoj nutrini, bez kojeg ne možemo konačno biti slobodni. Paradoksalno je, dakle – iako je Krist sam dovršio djelo našeg posvećenja – da što je on više učinio, to izgleda kao da će nas više koštati. Što više napredujemo, to je on više sklon oduzeti nam našu vlastitu snagu i uskratiti nam naše ljudske potencijale, kako bi se na kraju našli u potpunom siromaštvu i tami. To je situacija koju smatramo najstrašnijom i protiv koje se bunimo. Umjesto neobičnog, posvećujućeg otajstva Kristove smrti u nama, mi biramo nama bližu i ugodniju rutinu našega vlastitog djelovanja; mi odbacujemo njegovu volju i nalazimo utočište u trivijalnim postupcima koji nas “zadovoljavaju” i koji nam omogućuju da budemo zanimljivi u očima drugih. Mislimo da na taj način možemo naći mir i naš život učiniti plodonosnijim; ali mi se zavaravamo a naši čini postaju duhovno sterilni.

Pročitano 1380 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 12 Veljača 2014 09:27

Duhovnost