Ponedjeljak, Listopad 22, 2018

• Ponedjeljak, 18 Svibanj 2015 00:00

Prvo čitanje:

Dj 19,1-8

Dok je Apolon bio u Korintu, Pavao, pošto prođe gornje krajeve, dođe u Efez, nađe neke učenike pa ih upita: »Jeste li primili Duha Svetoga kad ste povjerovali?« Oni će mu: »Ta ni čuli nismo da ima Duh Sveti.« Nato će on: »Kako ste onda kršteni?« »Krštenjem Ivanovim«, odvrate oni. Nato će Pavao: »Ivan je krstio krštenjem obraćenja govoreći narodu da vjeruje u Onoga koji za njim dolazi, to jest u Isusa.« Čuvši to, krste se u ime Gospodina Isusa, pa kad Pavao položi na njih ruke, dođe Duh Sveti na njih te stanu govoriti drugim jezicima i prorokovati. Bijaše u svemu dvanaestak muževa. Onda Pavao uđe u sinagogu te je tri mjeseca hrabro raspravljao i uvjeravao o kraljevstvu Božjem.

Psalam:

Ps 68,2-7

Bog nek’ ustane! Razbježali se dušmani njegovi!
Svi mrzitelji njegovi pobjegli pred njim!
Kao što dim iščezava, i njih neka nestane!
Kako se vosak topi na ognju,
nek’ nestane grešnika pred licem Božjim!

Pravedni neka se raduju,
neka klikću pred Bogom,
neka kliču od radosti.

Pjevajte Bogu, slavite mu ime!

Poravnajte put onome koji ide pustinjom –

kojemu je ime Gospodin – i kličite pred njim!

Otac sirotâ, branitelj udovicâ,
Bog je u svom svetom šatoru.

Napuštene okućit će Gospodin,
sužnjima pružit’ sretnu slobodu.
buntovnici samo ostaše u sažganoj pustinji.

Evanđelje:

Iv 16,29-33

Kažu mu učenici: »Evo, sad otvoreno zboriš i nikakvom se poredbom ne služiš. Sada znamo da sve znaš i ne treba da te tko pita. Stoga vjerujemo da si izišao od Boga.«
Odgovori im Isus:
»Sada vjerujete?
Evo dolazi čas i već je došao:
raspršit ćete se svaki na svoju stranu
i mene ostaviti sáma.
No ja nisam sâm
jer Otac je sa mnom.
To vam rekoh da u meni mir imate.
U svijetu imate muku,
ali hrabri budite –