Subota, Veljača 23, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Četvrtak, 21. svibnja - Svagdan

  • Četvrtak, 21 Svibanj 2015 00:00
  • Napisao/la  Prevela: Ana Ćurković

Prvo čitanje:

Dj 22,30-30; 23,6-11

Sutradan pak kad je htio točno saznati za što ga Židovi optužuju, odriješi ga pa zapovjedi da se sastanu veliki svećenici i sve Vijeće te privede Pavla i postavi ga pred njih. Pavao je znao da su oni dijelom saduceji, a dijelom farizeji pa povika u Vijeću: »Braćo, ja sam farizej, sin farizeja. Sudi mi se zbog nade, uskrsnuća mrtvih.« Tek što je on to rekao, nasta razmirica između farizeja i saduceja i mnoštvo se razdijeli. Jer saduceji vele da nema uskrsnuća, ni anđela, ni duha, a farizeji sve to priznaju. Nasta velika graja te ustadoše neki pismoznanci farizejske stranke i zaoštre boj govoreći: »Ništa zlo ne nalazimo na tom čovjeku! A što ako mu je duh govorio, ili anđeo?« Kad razmirica posta još većom, poboja se tisućnik da Pavla ne rastrgaju pa zapovjedi da vojska siđe, otme ga ispred njih i povede u vojarnu. Iduće noći pristupi mu Gospodin i reče: »Hrabro samo! Jer kao što si za me svjedočio u Jeruzalemu tako treba da i u Rimu posvjedočiš!«

 

Psalam:

Ps 16,1-2a.5-5.7-11

Čuvaj me, Bože, jer se tebi utječem.

Gospodinu rekoh: »Ti si moj gospodar!«

Gospodin mi je baština i kalež:
Ti u ruci držiš moju sudbinu.
Blagoslivljam Gospodina koji me svjetuje
te me i noću srce opominje.
Gospodin mi je svagda pred očima;
jer mi je zdesna, neću posrnuti.

Stog’ mi se raduje srce i kliče duša,
i tijelo mi spokojno počiva.
Jer mi nećeš ostavit’ dušu u podzemlju
ni dati da pravednik tvoj truleži ugleda.
Pokazat ćeš mi stazu u život,
puninu radosti pred licem svojim,
sebi zdesna blaženstvo vječno.

 

Evanđelje:

Iv 17,20-26

Ne molim samo za ove
nego i za one
koji će na njihovu riječ vjerovati u mene:
da svi budu jedno
kao što ti, Oče, u meni
i ja u tebi,
neka i oni u nama budu
da svijet uzvjeruje da si me ti poslao.
I slavu koju si ti dao meni
ja dadoh njima:
da budu jedno
kao što smo mi jedno –
ja u njima i ti u meni,
da tako budu savršeno jedno
da svijet upozna da si me ti poslao
i ljubio njih kao što si mene ljubio.
Oče,
hoću da i oni koje si mi dao
budu gdje sam ja,
da i oni budu sa mnom:
da gledaju moju slavu,
slavu koju si mi dao
jer si me ljubio
prije postanka svijeta.
Oče pravedni,
svijet te nije upoznao,
ja te upoznah;
a i ovi upoznaše
da si me ti poslao.
I njima sam očitovao tvoje ime,
i još ću očitovati,
da ljubav kojom si ti mene ljubio
bude u njima –
i ja u njima.«

 

Riječ o Riječi:

U današnjem Evanđelju pronalazimo čvrst temelj u povjerenje: »Oče sveti, ne molim samo za ove nego i za one koji  će (...)  vjerovati u mene (Iv 17,20). To je Isusovo srce, koje, u prisnom odnosu Isusa sa svojim učenicima, otvara neiscrpno blago Njegove Ljubavi. On želi  da se njihova srca, ražalošćena u ozračju oproštaja, uvjere u snagu Učiteljevih riječi i gesti s Posljednje večere. To je vječna molitva Isusa, koji uzlazi k Ocu moleći za njih. Kakvu li će tek sigurnost i snagu kasnije pronaći u ovoj molitvi u čitavom svom apostolskom poslanju. Usred svih onih poteškoća i opasnosti s kojima su se morali suočiti, ova molitva će ih pratiti i predstavljati izvor u kojem će pronalaziti svoju snagu i odvažnost kako bi dali svjedočanstvo svoje vjere uz polaganje vlastitog života.
 
Razmatranje ove stvarnosti - ove Isusove molitve za svoje učenike mora se ticati i naših života:»Ne molim samo za ove nego i za one koji  će (...) vjerovati u mene«.Ove riječi prenose se stoljećima i dopiru do srca svakog vjernika ponaosob s istim intenzitetom kojim su bile izrečene.
 
Prisjećajući se posljednjeg pohoda svetog Ivana Pavla II. Španjolskoj, u Papinim riječima pronalazimo odzvanjanje ove Isusove molitve za svoje učenike:»Raširenih ruku, sve vas nosim u svojem srcu - kazao je Papa pred više od milijun osoba. Uspomena na te dane, pretvorit će se u molitvu, moleći za vaš mir u bratskom suživotu, ohrabljeni kršćanskom nadom koja ne iznevjerava«. A, drugi Papa, ne tako nedavni, daje nam savjet koji nam dopire do srca, nakon mnogo stoljeća: »Nema tog bolesnika kojem bi bila uskraćena pobjeda križa, kao što ni nema osobe kojoj ne pomaže Kristova molitva. Ako je ta molitva bila od koristi onima koje je On naučavao, koliko li će to tek  biti onima koji se Njemu obrate?«. (sveti Lav Veliki). 
 
Izvor: evangeli.net
Pročitano 1387 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 22 Svibanj 2015 17:26

Riječ o Riječi

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet