Srijeda, Siječanj 23, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Subota, 6. rujan - Sv. Liberat

  • Subota, 06 Rujan 2014 00:00
  • Napisao 

Prvo čitanje:

1Kor 4, 6-15

Braćo! Na meni i na Apolonu naučite onu »Ne preko onoga što je pisano« te se ne nadimate jednim protiv drugoga. Ta tko tebi daje prednost? Što imaš da nisi primio? Ako si pak primio, što se hvastaš kao da nisi primio? Već ste siti, već se obogatiste, bez nas se zakraljiste! Kamo sreće da se zakraljiste da i mi s vama zajedno kraljujemo! Jer Bog je, čini mi se, nas apostole prikazao posljednje, kao na smrt osuđene, jer postali smo prizor svijetu, i anđelima, i ljudima — mi ludi poradi Krista, vi mudri u Kristu; mi slabi, vi jaki; vi čašćeni, mi prezreni; sve do ovoga časa i gladujemo, i žeđamo, i goli smo, i pljuskaju nas, i beskućnici smo, i patimo se radeći svojim rukama. Proklinjani blagoslivljamo, proganjani ustrajemo, pogrđivani tješimo. Kao smeće svijeta postasmo, svačiji izmet sve do sada. Ne pišem ovoga da vas postidim, nego da vas kao ljubljenu svoju djecu urazumim. Jer da imate u Kristu i deset tisuća učitelja, ipak ne biste imali više otaca. Ta u Kristu Isusu po evanđelju ja vas rodih.

Psalam:

Ps 145, 17-21

Pravedan si, Gospodine, na svim putovima svojim
i svet u svim svojim djelima,

Blizu je Gospodin svima koji ga prizivlju,
svima koji ga zazivaju iskreno.

On ispunja želje štovatelja svojih,
sluša njihove vapaje i spasava ih.
Gospodin štiti one koji njega ljube,
a zlotvore sve će zatrti.

Nek usta moja kazuju hvalu Gospodnju, 
i svako tijelo nek slavi sveto ime njegovo
uvijek i dovijeka.

Evanđelje:

Lk 6, 1-5

Jedne subote prolazio je Isus kroz usjeve. Učenici su njegovi trgali klasje, trli ga rukama i jeli. A neki farizeji rekoše: »Zašto činite što subotom nije dopušteno?« Odgovori im Isus: »Zar niste čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci? Kako uđe u Dom Božji, uze, pojede i svojim pratiocima dade prinesene kruhove kojih ne smije jesti nitko, nego samo svećenici?« I govoraše im: »Sin Čovječji gospodar je subote!«

Riječ o Riječi:

Isus uzima u zaštitu učenike. Njihovu potrebu, njihovu glad. Oni su jednostavno gladni, i to je važnije od običnoga ljudskog propisa. Farizejima spočitava kako ne razumiju ni smisao zakona niti znaju tko je tu u Isusovoj osobi pred njima. Isus je gospodar subote! On je Sin čovječji, Bog među nama. Subota nije tu da čovjeka tlači, da čovjeka podjarmljuje, upreže u nekakve stezulje. On želi da se čovjek osjeća pred svojim Bogom slobodan, kao radosno Božje stvorenje.U biblijskom izvješću o stvaranju subota je onaj dan kad čovjek u molitvi i klanjanju ima udjela u slobodi, u miru i počinku samoga Boga. Polazeći od te misli i načela u Mojsijevu zakonodavstvu razvila se socijalna misao o tzv. subotnjoj godini, kad se svemu omogućuje mirovanje i pribiranje snaga. Svaka sedma godina je subotnja, a kad se pomnoži sedam puta sedam onda imamo tzv. jubilejsku godinu kad se otpuštaju svi dugovi, kad se vraća svatko na svoje imanje i baštinu, kad svatko može iznova započeti. Svemu je misao kako je sve što imamo i što jesmo dar iz Božje ruke. Sedmoga dana prestaje svaka proizvodnja i kupovanje jer rad bez prestanka i počinka ravan je robovanju i tlaci kojoj bijahu izloženi u Egiptu. 

Nijedno pitanje u Isusovo vrijeme nije tako pomno raspravljano kao pitanje subote. Što je dopušteno, što nedopušteno u subotu. Subota bijaše nešto kao identifikacijski znak za Židove u ondašnjem poganskom svijetu. Pa do dana današnjega Židovi se od ostalih razlikuju upravo po suboti koju samo oni slave. Stoga su uz nju vezani toliki propisi i zabrane. Subota bi međutim morala biti znak slobode, obnove Saveza sa svojim Bogom.Ona je znamen uzajamne vjernosti Boga i Izabranog naroda. Smisao nije u počivanju, nego u susretu sa svojim Bogom. Svi su propisi samo ceste i prohodni putovi koji vode u konačnu slobodu, u Božje perivoje.

Nedvojbeno, Isus je ovako mislio, ovako postupao. Tim je riječima i izričajima izazivao svoje vrijeme. I zbog ovakvih je nastupa otišao onako rano u smrt. Ovdje se rađa novi čovjek, slobodan, neovisan, nesputan, na Boga usmjeren. Čovjek se pita, odakle mu ova odlučnost, ovakva čak donekle i drskost? Pa oni uzimaju tuđe klasje i trljaju ga te jedu. Svojim stajalištem on se suprotstavlja mišljenju većine, izdiže se, pravi se gospodarom i sudcem, on razlučuje što je dobro a što zlo. Isusu je u konačnici važniji vrt nego plot ili ograda koja dijeli vanjski svijet od vrta. Nama je natrag u vrt, pa ako hoćemo, uz njegovu pomoć, i onaj edenski, rajski.

Dirnuo je u živac svoga društva, dirnuo u propise i moral, htio je čovjeka osloboditi od okova prošlosti. Stoga je na sebe navukao gnjev čuvara propisa i zakona, javnoga poretka. Veliki je upitnik, gdje bismo i na kojoj bismo strani bili mi, da smo onodobno živjeli? Mi, korektni, uglačani, uvijek dotjerani. Vjerojatno bismo bili među bogobojaznim muževima i ženama onoga doba. Jer slijediti Isusa u to doba značilo je usprotiviti se i svećenicima, i farizejima, i književnicima, i političkoj, i društvenoj i religijskoj vlasti. Značilo je podići protiv sebe sinagogu, ondašnju Crkvu, sve institucije. Drukčije stoga i nije mogao završiti svoj život, nego onako mlad, u naponu snage, od svih odbačen i ostavljen. Ali je bio čovjek savršene slobode, nenavezanosti, bistrine pogleda, čistoće srca, božanskih vizija u svakom pogledu. Za to mu moramo biti zahvalni. A gdje je danas sloboda i odvažnost slijediti Isusa u svim prilikama kad nas poziva i izaziva? Njegova je riječ riječ slobode i otkupljenja iz bilo koje vrsti zarobljenosti.

Molitva:

Gospodine Isuse Kriste, zahvaljujemo Ti što nas oslobađaš od okova grijeha i učiš nas živjeti u slobodi djece Božije. Oprosti nam što smo često kao farizeji i pismoznanci, omeđeni raznim pravilima - ali bez ljubavi. Oprosti nam što često propuštamo prihvatiti Tvoju ljubav i prepoznati Te u braći i sestrama, u bližnjima. Molimo Te da oslobodiš naša srca za pravu i čistu ljubav, da Te možemo slaviti srca nepodijeljena. Molimo Te i za sve posvećene osobe, svećenike, redovnike, redovnice da ustraju u svojem pozivu i svijetu naviještaju Tebe, jedinoga Spasitelja! Amen!

Pročitano 963 puta

Riječ o Riječi

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet