Subota, Veljača 16, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Utorak, 17. ožujka - Sveti Patrik

  • Utorak, 17 Ožujak 2015 00:00
  • Napisao/la  Prevela: Ana Ćurković

Prvo čitanje:

Ez 47,1-9.12-12

Zatim me odvede natrag k vratima Doma. I gle: voda izvirala ispod praga Doma, prema istoku – jer pročelje Doma bijaše prema istoku – i voda otjecaše ispod desne strane Doma, južno od žrtvenika. Zatim me izvede na sjeverna vrata i provede me uokolo vanjskim putem k vanjskim vratima koja gledaju na istok. I gle, voda izvirala s desne strane. Čovjek pođe prema istoku s užetom u ruci, izmjeri tisuću lakata i prevede me preko vode, a voda mi sezaše do gležanja. Ondje opet izmjeri tisuću lakata i provede me preko vode, a voda bijaše do koljena. I opet izmjeri tisuću lakata i prevede me preko vode što bijaše do bokova. Opet izmjeri tisuću lakata, ali ondje bijaše potok koji ne mogoh prijeći jer je voda nabujala te je trebalo plivati: bijaše to potok koji se ne može prijeći.
I upita me: »Vidiš li, sine čovječji?« I odvede me natrag, na obalu potoka. I kad se vratih, gle, na obali s obje strane mnoga stabla.
I reče mi: »Ova voda teče u istočni kraj, spušta se u Arabu i teče u more; a kad se u more izlije, vode mu ozdrave. I kuda god potok protječe, sve živo što se miče oživi; i bit će vrlo mnogo riba, jer kamo god dođe ova voda, sve ozdravi i oživi – kuda god protječe ovaj potok. Duž potoka na obje strane rast će svakovrsne voćke: lišće im neće otpadati i s njih neće nestajati ploda; svakog će mjeseca roditi novim plodom jer im voda dotječe iz Svetišta. Plod će njihov biti za jelo, a lišće za lijek.«

 

Psalam:

Ps 46,2-3.5-6.8-9

Bog nam je zaklon i utvrda,
pomoćnik spreman u nevolji.
Stoga, ne bojmo se kad se ljulja zemlja,
kad se bregovi ruše u more.

Rijeka i rukavci njezini vesele grad Božji,
presveti šator Višnjega.
Bog je sred njega, poljuljat se neće,
od rane zore Bog mu pomaže.
s nama je Gospodin nad vojskama,
naša je utvrda Bog Jakovljev!

Dođite, gledajte djela Gospodnja,
strahote koje on na zemlji učini.

 

Evanđelje:

Iv 5,1-16 

Nakon toga bijaše židovski blagdan pa Isus uziđe u Jeruzalem. U Jeruzalemu se kod Ovčjih vrata nalazi kupalište koje se hebrejski zove Bethzatha, a ima pet trijemova. U njima je ležalo mnoštvo bolesnika – slijepih, hromih, uzetih. Bijaše ondje neki čovjek koji je trpio od svoje bolesti trideset i osam godina. Kad ga Isus opazi gdje leži i kada dozna da je već dugo u tome stanju, kaže mu: »Želiš li ozdraviti?« Odgovori mu bolesnik: »Gospodine, nikoga nemam tko bi me uronio u kupalište kad se voda uzbiba. Dok ja stignem, drugi već prije mene siđe.« Kaže mu Isus: »Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!« Čovjek odmah ozdravi, uzme svoju postelju i prohoda. Toga dana bijaše subota. Židovi su stoga govorili ozdravljenomu: »Subota je! Ne smiješ nositi postelju svoju!« On im odvrati: »Onaj koji me ozdravi reče mi: ‘Uzmi svoju postelju i hodi!’« Upitaše ga dakle: »Tko je taj čovjek koji ti je rekao: ‘Uzmi i hodi’?« No ozdravljenik nije znao tko je taj jer je Isus nestao u mnoštvu što se ondje nalazilo. Nakon toga nađe ga Isus u Hramu i reče mu: »Eto, ozdravio si! Više ne griješi da te što gore ne snađe!« Čovjek ode i javi Židovima da je Isus onaj koji ga je ozdravio. Zbog toga su Židovi počeli Isusa napadati što to radi subotom.

 

Riječ o Riječi:

Danas nam sveti Ivan priča o prizoru s kupališta u Bethzathi, koje je više nalikovalo čekaonici neke traumatološke bolnice: »Ležalo je mnoštvo bolesnika – slijepih, hromih, uzetih. « (Iv, 5,3). Isus se nađe ondje.
 
Zanimljivo!: Isus se uvijek nalazi usred problema. Ondje gdje ima nešto za “osloboditi ” da ljudi budu sretniji, On je ondje. Za razliku od Farizeja koji su samo mislili radi li se o suboti. Njihova loša vjera ubijala je duh. Zla slina grijeha curila im je iz očiju. Nema goreg gluhog od onog koji ne želi shvatiti. 
 
Glavni protagonist ovog čuda trpio je od svoje uzetosti trideset i osam godina.»Želiš li ozdraviti?« (Iv 5,6) kaže mu Isus. Već je duže vremena uzalud to pokušavao jer nije susreo Isusa. Konačno je susreo Čovjeka. Pet trijemova kupališta u Betsaidi uzdrmalo kada se začuo Učiteljev glas: »Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!« Radilo se o trenutku.
 
Kristov glas, Božji je glas. Sve je bilo novo u tom starom oduzetom čovjeku, iscrpljenom bezvoljnošću. Kasnije će, sveti Ivan Krizostom reći kako su se na kupalištu u Bethzathi liječili bolesni u tijelu, a na Krštenju se oporavljali bolesni u duši; ondje bi povremeno došlo do izliječenja jednog bolesnika. Na Krštenju je to uvijek i za sve. U oba slučaja očituje se Božja moć posredstvom vode.
 
Nemoćni uzeti pored vode, ne potiče li te to na razmišljanje o iskustvu vlastite nemoći za činjenje dobra? Kako mislimo sami riješiti ono što je u dosegu nadnaravnog? Ne vidiš li svakodnevno u svojoj okolini hrpu oduzetih koji se "puno" miču, no koji su nesposobni odmaknuti se od svojeg manjka slobode? Grijeh paralizira, postaruje, ubija. Moramo uprti svoj pogled u Isusa. Potrebno je da nas On - njegova milost - uroni u vode molitve, ispovijedi i otvorenosti duha. Ti i ja možemo biti vječni uzeti ili nositelji i posrednici svjetla.
 
Izvor: evangeli.net
Pročitano 1002 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 18 Ožujak 2015 07:30

Riječ o Riječi

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet