Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Svake godine korizmu već tradicionalno započinjemo sa raznim odricanjima, postovima, pokorama kojima želimo posvetiti naš korizemni hod. Naša je želja da kroz svakodnevna razmatranja Božje riječi te blaženikovih propovjedi vježbamo konkretna djela vjere.

Blaženi Alojzije Stepinac pokretao je nebrojene akcije kako bi ljudske duše približio Bogu. Stoga smo željeli i ove godine konkretnim djelima približiti svoja srca Gospodinu i osnažiti svoju vjeru.  

Poslanica svetoga Jakova apostola (Jak 2, 14 – 19)

‘Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djelâ nema? Može li ga vjera spasiti? Ako su neki brat ili sestra goli i bez hrane svagdanje pa im tkogod od vas rekne: »Hajdete u miru, grijte se i sitite«, a ne dadne im što je potrebno za tijelo, koja korist? Tako i vjera: ako nema djelâ, mrtva je u sebi. Inače, mogao bi tko reći: »Ti imaš vjeru, a ja imam djela.« Pokaži im svoju vjeru bez djelâ, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru. Ti vjeruješ da je jedan Bog? Dobro činiš! I đavli vjeruju, i dršću.’

Nakon ove Riječi Božje, postavlja nam se pitanje: kakva je uistinu moja vjera?

Za odgovor na to pitanje, bez dileme, poslužit će nam pogled na naša djela. Djelâ, kako čitamo u poslanici svetoga Jakova, jamac su žive vjere.

U ovoj korizmi željeli smo osnažiti našu vjeru konkretnim djelima, kako je to svakodnevno činio naš blaženik Alojzije Stepinac.  

Slijedom navedenog, svakodnevna razmatranja tijekom Korizme s blaženim Alojzijem Stepincem sastojala su se od 4 koraka:

1. evanđelja iz dnevnog liturgijskog čitanja
2. odlomka iz propovjedi blaženog Alojzija Stepinca
3. konkretnog zadatka za svaki pojedini dan.
4. molitve za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca

U Korizmi sa Stepincem sudjelovalo je 12.000 molitelja.